10 причин збою менструального циклу

10 причин збою менструального циклу
Критичні дні - маркер жіночого здоров'я. Чому ж вони іноді підводять нас і не приходять вчасно? Ми допоможемо розібратися та назвемо 10 можливих причин збою менструального циклу.

Критичні дні – «дуже дивний предмет»: ми так мучимося з їхнім приходом і так мучимо себе різними думками, коли вони раптом затримуються або проходять не як завжди. Місячні не прийшли вчасно, стали мізерними чи навпаки щедрими? Давай знайдемо можливу причину.

Вагітність

Затримка менструації – одна з головних ознак вагітності. Можливо, у тебе немає причин хвилюватись і у твоєму животику вже росте маленьке диво. Перевір це, зробивши тест на вагітність або здавши аналіз крові на ХГЛ, звернися до свого гінеколога для підтвердження. Тільки пам'ятай: будь-які кровотечі у вагітної (навіть схожі на місячні) не є нормою та потребують консультації лікаря!

менструального цикла

Стрес

Проблеми на роботі, втрата рідних та близьких, сварки, скандали, розлучення, серйозні переживання ламають твій моральний дух. Від цього страждає і гормональна система. Не дивуйся, якщо після пережитого тобою потрясіння критичні дні прийдуть раніше, запізняться чи затягнуться на невизначений час.

Акліматизація

Це по-справжньому літня причина. Ти приїхала відпочити до прекрасного тропічного раю, поніжитися на морському узбережжі, подихати кришталево чистим гірським повітрям, повернулася додому з довгоочікуваної відпустки. Але що сталося? Критичні дні не прийшли або навпаки застали тебе зненацька посеред відпочинку. Не дивуйся – зміни погодних умов можуть викликати коливання рівня статевих гормонів.

Зміна способу життя

Початок занять у спортзалі, зміна робочих годин, графіка сну та неспання, помірність чи навпаки збільшення статевої активності – все це може вплинути на твій менструальний цикл. Але такі зміни найчастіше короткострокові та оборотні.

менструального цикла

Надбавка у вазі або різке схуднення

Захоплення виснажливими дієтами чи навпаки культ обжерливості нічого хорошого не призводить. Ти знала, що твої критичні дні залежать від жирової тканини в організмі? Так от, якщо вона становить менше 20% маси тіла – цикл стає нерегулярним, менше 15% – місячні та зовсім припиняються. Якщо кількість жирової тканини на 15-20% перевищує твою норму – збою так само не уникнути.

Інфекційні та застудні захворювання

Перехворіла на краснуху, на вітрянку, грип, ГРВІ чи інші хвороби? Можливо, вони та спричинили збій твого менструального циклу. Вітряна віспа та краснуха можуть впливати на закладку фолікулів у яєчниках і цим викликати довгострокові затримки місячних. Якщо після перенесеного захворювання у тебе затримка більше 7 днів і тест на вагітність негативний, негайно зверніться до гінеколога!

Гормональні порушення

Менструальний цикл жінки залежить від багатьох гормонів. Якщо раптом відбувається його систематичний збій без видимих причин (вагітність виключена), варто перевіритися на наявність гормональних порушень. Затримка, мізерні або рясні менструації можуть бути викликані дисфункцією щитоподібної залози, надниркових залоз, яєчників.

Прийом медикаментів

Деякі медикаментозні засоби можуть спричинити збій менструального циклу. Антибіотики, гормональні препарати, протизаплідні засоби, екстрена контрацепція – усі ці ліки впливають на твої менструації. Тому не займайся самолікуванням – звертайся до професіоналів!

менструального цикла

Гінекологічні захворювання

Їх дуже багато: полікістоз яєчників, кіста яєчника, міома матки, рак шийки матки, ерозія шийки матки... цей список небезпечних захворювань можна довго продовжувати. Зауваж, порушення менструального циклу – це лише один із не найстрашніших наслідків. Сходи на прийом до свого гінеколога та виключи ризик наявності цих хвороб!

Пологи або аборт

Після пологів репродуктивна функція жінки відновлюється, тому критичні дні відсутні деякий час – це природно. Інша справа переривання вагітності – організм переживає серйозний стрес через порушення гормонального балансу та пошкодження тканин матки.

Як боротися із порушеннями менструального циклу? Краще довіряти якісним та перевіреним негормональним засобам.

Попередній пост
Супи для схуднення
Супи для схуднення: 5 легких способів скинути 7 кілограмів за тиждень
Наступний пост
Новий рік
Як зустріти Новий рік без наслідків: 7 порад дієтолога

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.