12 доказів, що гарбуз може замінити половину ліків в аптечці

дівчина тримає гарбуз
Король городу гарбуз – диво-овоч сонячного кольору, який не тільки підіймає настрій, а й є справжньою криницею здоров'я.

Особливі цілющі властивості гарбуза оцінили ще в давнину. Гарбуз вигідно відрізняється від інших дарів природи тим, що його можна використовувати практично повністю - від квітів і м'якоті до шкірок і насіння. Гарбуз можна варити, парити, запікати та вживати у сирому вигляді.

З нього готується найширший асортимент різноманітних страв: супи, салати, закуски, каші, запіканки, варення, пироги та всілякі десерти, з неї роблять борошно та вичавлюють сік. Гарбуз використовують для профілактики та лікування десятків різних хвороб та успішно застосовують у косметології. Всім гарний гарбуз! – один із найкращих подарунків людині від природи.

Розхвалювати цей дивовижний овоч можна довго. А ми просто пройдемося найкориснішими його властивостями, які легко використовувати на практиці.

Зміцнює зуби та запобігає розвитку карієсу

Хочеш міцні здорові зуби? Без гарбуза не обійтися. Якщо під рукою немає зубної нитки або жувальної гумки, рекомендується після кожного їди випивати по пів склянки гарбузового соку.

Зміцнює імунітет

Гарбуз містить антиоксиданти та цілий набір вітамінів, які допоможуть зміцнити імунітет та захистити організм від шкідливої дії вірусів та бактерій.

тыква

Гальмує процеси старіння

У гарбузі великі запаси вітаміну краси Е, що перешкоджає процесам старіння в організмі. Ці властивості дозволяють використовувати гарбуз при лікуванні шкірних захворювань і ран. Для цього на місце ушкодження накладається марля з кашкою з м'якоті.

Зміцнює серце та нормалізує тиск

Гарбуз багатий на калій, який необхідний для нормальної роботи серця і судин. Включаючи гарбуз у свій раціон, ми зміцнюємо судини та запобігаємо розвитку набряклості. Її застосовують при гіпертонії та атеросклерозі.

Для зміцнення судин та зниження тиску рекомендується їсти гарбуз у свіжому, вареному чи запеченому вигляді. При цьому споживання свіжого гарбуза не повинне перевищувати 0.5 кілограма на добу.

Перешкоджає розвитку пухлин

Гарбуз містить антиоксиданти, які перешкоджають процесу вивільнення вільних радикалів та мутації клітин під їх впливом у злоякісні утворення.

Допомагає при діабеті

Гарбуз – у будь-якому вигляді – допомагає знизити рівень цукру в крові, тому його можна вживати діабетикам, але не більше 0.5 кілограма на добу.

тыква

Покращує кровотворення та циркуляцію крові

Завдяки високому вмісту заліза, цинку, кобальту та міді гарбуз є найкращим помічником для тих, хто страждає на проблеми з кровотворенням.

Виводить каміння з нирок та жовчного міхура

Гарбуз здавна використовується в боротьбі з сечокам'яною хворобою: його корисно вживати при захворюваннях печінки та жовчного міхура. Ефект посилюється у поєднанні гарбуза з медом.

Очищений невеликий гарбуз (1-1.5 кг) пропускаємо через м'ясорубку, додаємо 1 літр меду і перемішуємо. Наполягаємо 10 днів, регулярно помішуючи. Потім віджимаємо сік через марлю і п'ємо невеликими порціями тричі на день за 30 хвилин до їди.

Покращує травлення та посилює апетит

Гарбуз багатий на клітковину, яка сприяє процесу травлення. Гарбуз добре перетравлюється і не дратує слизову. Її антимікробні властивості використовують при лікуванні виразок шлунка та дванадцятипалої кишки.

Каші з гарбуза рекомендують вживати двічі на день невеликими порціями. Одночасно слід виключити із раціону хліб.

Нормалізує обмін речовин та виводить шлаки з організму

Гарбуз – чудовий дієтичний продукт. Гарбузова каша забезпечує організм усіма потрібними речовинами та вітамінами й одночасно виводить шлаки. Рідкий вітамін Т, що є в гарбузі, покращує обмінні процеси в організмі людини, сприяє засвоєнню важкої їжі - і не дозволяє набрати жодного зайвого кілограма.

тыква

Найпоширеніший варіант – пшоняна каша з гарбузом. Крім каші, можна готувати і оригінальніші десерти:

  • Відварюємо солодкий гарбуз, викладаємо на тарілку, поливаємо медом і посипаємо товченими горіхами.
  • Натираємо гарбуз та моркву окремо на дрібній тертці. Викладаємо на тарілку шарами, поливаємо сметаною, змішаною з медом.

Рятує від безсоння

Гарбуз дозволяє покращити сон і позбутися безсоння. Перед сном рекомендується випивати склянку гарбузового соку або відвару з м'якоті гарбуза з медом.

Поліпшує зір

Корисного для очей бета-каротину в гарбузі в 5 разів більше, ніж у моркві, і втричі – ніж у печінці. Щоб зберегти гостроту зору, та й просто допомогти втомленим очам, офтальмологи рекомендують пити свіжий сік або їсти натертий гарбуз із морквою.

Застереження. При всій своїй корисності гарбуз може бути й шкідливим - він не рекомендується тим, хто страждає на виразку шлунка і 12-палої кишки, а також гастритами.

Фото у тексті: DepositPhotos

Попередній пост
Розмарин для схуднення
Розмарин для схуднення: 3 перевірені способи застосування
Наступний пост
як прибрати жир з живота
4 перевірених способи, як прибрати жир з живота за 7 днів

Новини партнерів

Fresh

Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.
Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.