Адвокат розповіла, чому банки мають право нараховувати відсотки за кредит під час війни

кредит
Стаття експерта
Як бути, якщо у вас є кредит, а в країні не припиняються бойові дії?

Інна Мірошниченко
Ведуча ранкового шоу «Ранковий.LIVE» на телеканалі LIVE, блогер, мама 2 дітей.

Українцям зараз дуже нелегко, тому коли банки нагадують про виплати, очікуєш з їхнього боку якогось розуміння. Але замість цього вони списують гроші з вашої кредитної картки. Адвокат та експертка програми «Зірковий шлях» на каналі «Україна» Інна Мірошниченко пояснила, чи діє ваш банк законно, списуючи кошти з картки під час війни.

На жаль, банки мають право нараховувати відсотки. У перші тижні війни вони оголосили про мораторій, що протягом цього часу не діятимуть кредитні договори, але потім його скасували

– сказала Інна.

За словами експерта, треба розуміти, як працює банківська система. Якщо люди не виплачуватимуть відсотки по кредитах, банки не зможуть віддавати відсотки за депозитами. Це взагалі негативно впливає на всю фінансову систему України, міжнародний курс і національну валюту. Тому банки нараховують, а люди вже самостійно вирішують, чи можуть вони сплачувати вказану суму під час бойових дій.

Війна є форс-мажорною обставиною, яка дозволяє не виконувати зобов’язання щодо оплати. Але це не означає, що ми взяли мільйон доларів і більше його не повернемо. Це означає, що поки діє ця форс-мажорна обставина (тобто йде війна), ми можемо не платити, якщо у нас немає змоги це зробити. Коли війна закінчиться – ми мусимо віддати гроші

– прокоментувала адвокат.

банк

Експерт пояснила, що протягом усього цього часу банк буде нараховувати відсотки. Тобто вони роститимуть, потім війна закінчиться, нам виставлять рахунок, і ми побачимо суму, яку треба віддати банку.

Виставляючи вам рахунок, банк не порушує закон. Якщо зараз у вас немає змоги, ви можете не платити. Щодо кредитної картки, коли у вас є кошти на карті – банк розуміє це як змогу сплачувати кредит, тому списує їх. Тобто списати гроші, коли там нуль, неможливо

– сказала Інна Мірошниченко.

Так працює автоматичний кредит, коли ви все оформлюєте онлайн. Тобто кошти списуються онлайн, тому вам не потрібно платити їх через касу. Це було чудово в мирний час, але, на жаль, не дуже зручно зараз.

Попередній пост
снаряд чи підозрілий предмет
Що робити, якщо ви побачили снаряд чи інший підозрілий предмет на вулиці
Наступний пост
Стати експертом
Стати експертом «Єдина» прямо зараз

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.