Як відіпрати та вивести плями від кави, шоколаду або какао

плями від кави, какао, шоколаду
Прикрі плями можуть зіпсувати зовсім нову річ, і ніякий порошок, що розхвалюється в рекламі, їх не бере. Отже, настав час діяти старими перевіреними способами.

Перш ніж застосувати той чи інший рецепт для чищення одягу (особливо потрібно бути обережним при виведенні плям на пофарбованих тканинах), випробуй його спочатку десь на вивороті, у шві або відгині.

При видаленні плям необхідно ретельно видалити щіткою пил, інакше після чищення на тканині можуть вийти розтікання. Виводити пляму рекомендується зі вивороту, підклавши під матерію лист промокального паперу (можна замінити промокальний папір паперовими серветками) або невелику дощечку, обтягнуту білою тканиною в кілька шарів.

Чистять пляму за допомогою тампона з вати або м'якої білої ганчірочки, можна і м'якою щіткою. Тампон змочують спочатку місце біля плями, потім поступово переходять від краю до середини. При такому способі пляма не розпливатиметься. Починають чистити слабким розчином, за необхідності поступово посилюючи його концентрацію.

Як вивести пляму від шоколаду вдома

Плями від шоколаду достатньо протерти розчином нашатирного спирту або змити сильно посоленою водою.

Застарілі плями від шоколаду на білих речах можна вивести перекисом водню, просочивши нею тканину і потримавши 10-15 хвилин. Після цього річ прополіскують у холодній воді.

Плями від шоколаду на бавовняних та шовкових світлих тканинах можна вивести гліцерином, нагрітим до температури 35-40 градусів. Через 10-15 хвилин очищений виріб необхідно прополоскати у теплій воді. Такі ж плями на темній тканині виводять розчином із 20 частин гліцерину, 1 частини нашатирного спирту та 20 частин води. Пляму потрібно змочити підготовленою сумішшю, протерти ганчіркою, а потім сполоснути теплою водою.

пятно от шоколада на одежде

Як вивести пляму від кави, шоколаду чи какао вдома

Плями від кави видаляють щіткою, змоченою у теплій воді. Потім усю річ ретельно промивають у теплому мильному розчині (половина чайної ложки кальцинованої соди або 1 чайна ложка нашатирного спирту на 1 л води). Після цього двічі прополіскують у теплій і один раз у холодній, злегка підкисленій оцтом воді.

Плями від шоколаду, кави, какао на світлозабарвлених вовняних та шовкових тканинах виводять підігрітим до 35 градусів гліцерином. Пляму протирають змоченою в гліцерині ваткою, а через 10-15 хвилин промивають теплою водою.

Для шовкових тканин застосовують суміш, що складається з 20 частин гліцерину, 1 частини 10-відсоткового нашатирного спирту та 20 частин води. Змочують пляму цією сумішшю, протирають ваткою та промивають теплою водою.

Плями від кави на лляній або бавовняній тканині видаляють кип'ятінням, попередньо намилив тканину. Кип'ятять доти, доки пляма не зникне.

Плями від кави з бавовняних та лляних тканин виводять 5-відсотковим розчином кухонної солі з водою.

Застарілі плями від кави змочують сумішшю гліцерину (1 чайна ложка), води (1 чайна ложка) та нашатирного спирту (кілька крапель). Коли пляма зникає, це місце промивають гарячою водою.

пятно от кофе на одежде

А старі плями шоколаду, кави, какао на світлій тканині можна зняти розчином щавлевої кислоти (половина чайної ложки на склянку води) або розчином гіпосульфіту (1 чайна ложка на півсклянки води). Після того як річ очищена одним із цих засобів, її слід випрати в мильній воді, додавши на 1 л води дві чайні ложки нашатирного спирту, і добре прополоскати в теплій воді.

На бавовняній та шовковій тканині плями від кави змащують тонким шаром гліцерину, після чого відмивають теплою водою та гладять праскою із вивороту.

Також бавовняні та шовкові тканини чистять ганчірочкою, змоченою мильною водою з додаванням нашатирного спирту (на 1 л води кілька чайних ложок нашатирного спирту), а потім річ відмивають.

На костюмі плями слід спочатку протерти бензином, а потім промити нашатирним спиртом, розведеним навпіл з водою.

Ще пляму від кави на костюмі можна протерти мокрою щіткою та віджати у рушник.

Попередній пост
кімнатні рослини
7 красивих кімнатних рослин, які покращать повітря у приміщенні
Наступний пост
8 березня
Твій ідеальний подарунок на 8 березня: ТОП-8 ідей, які підійдуть для мами, сестри та подруги

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.