З татом на край світу: правила подорожей з дитиною від популярного тата-блогера Артема Гаврилюка

Артем та Оля Гаврилюк
Назва нашої нової статті «З татом на край світу», яка виходить в рамках спецпроекту «4-х лапі блогери – Ворміл Фіто це перемога!», як найкраще підходить для історії про сім'ю Артема та Олі Гаврилюк.

Знайомтеся - неймовірно позитивний тато-блогер Артем, і берегиня домашнього вогнища, мама Оля. У пари зростає чудова донька - Маша (4 роки). До появи доньки Артем і Оля самостійно дуже багато подорожували по Європі. Народження Маші не зупинило їх, а навпаки, - підштовхнуло на відвідування нових незвіданих куточків землі.

Одного разу Артем почув фразу «Поки ти подорожуєш - ти живеш». Після цього вона стала девізом його сім'ї. Зараз він разом зі своїми дівчатами намагається подорожувати так часто, щоб так часто жити - пізнавати світ, культуру, цінності, менталітет та ритм життя інших народів.

Артем та Оля Гаврилюк

До речі, доведено, - діти-мандрівники досить швидко адаптуються на новому місці. Непогана якість в сучасному світі. Ми попросили Артема розповісти про свій досвід подорожей з дитиною, про страхи та захоплення.

– Артем, скільки років було Маші, коли ви відправилися з нею в першу подорож? І куди була ваша перша поїздка?

Вперше разом з Машею ми вирушили в подорож, коли їй був рівно рік. Тоді я зробив своїм дівчаткам сюрприз: забронював номер в готелі, заправив повний бак машини і ми вирушили на тиждень до Одеси.

Хоч в Одесі і є справжнє море, нам хотілося чогось більш справжнього, а також сонця та тепла. Думали-думали, але зважилися тільки через пів року відправитися з Машею в її першу закордону подорож - Єгипет. Ми спеціально вибрали цю країну, оскільки припускали, що вона буде комфортною для відпочинку з дитиною, і не прогадали. Все пройшло дуже добре.

– Як ви плануєте маршрути свої подорожей з донькою?

Я з тих батьків, які думають про дитину в першу чергу, а про себе - у другу. Для мене найважливіше, щоб дитина відпочивала під час відпустки, щоб їй було комфортно. Тому при плануванні подорожей я розставляю пріоритети:

  • щоб до місця відпочинку було зручно добиратися;
  • щоб дитині там було цікаво.

Ось такі два простих принципи. А від цього залежить і вибір того, як туди їхати (автомобілем, поїздом або літаком), готель (інфраструктура і т.п.), плановані маршрути усередині країни (екскурсії тощо).

Артем та Оля Гаврилюк

– А в якій країні або місті вам сподобалося відпочивати найбільше?

Однозначно в Туреччині. По-перше, добиратися в цю країну не довго, по-друге - в ній створені всі умови для відпочинку з дітьми: дитячі кімнати, клуби та неймовірно професійні аніматори, які дуже уважні до своїх маленьких гостей.

Саме в цій країні Маша була супер захоплена та отримала неймовірне задоволення від відпочинку. Не повірите, але вона досі пам'ятає аніматорів по іменах і навіть розмовляє з деякими з них по FaceTime.

В ТЕМУ: ТОП-5 новинок морозива, які точно потрібно скуштувати цього літа

– Невже всі ваші поїздки проходять так ідеально? Або від труднощів ніхто не застрахований?

Буквально недавно ми зіткнулися з дуже великою проблемою. Сталося це під час відпочинку на Домініканській республіці. Тут відразу може виникнути питання: «Про що я думав, вирушаючи з дитиною на відпочинок з перельотом, який триває 12 годин?». Але я знав, що це буде легко, бо ми вилітали вночі та більшу частину шляху Маша спала. Так і вийшло - все пройшло чудово і легко.

Але я не раджу відпустку з дітьми на Домінікані, у яких є денний сон. Різниця у 7 годин в часі - це коли ти тільки налаштувався під місцевий розпорядок дня, як уже пора їхати. Ми відпочивали 11 ночей - під кінець відпустки ми всі хотіли додому. Ми просто забували, що потрібно лягати спати через 7 годин після пробудження - поки дочекалися обіду, поки поїли, пропустили час, поки дійшли до номера - Маша засипала за місцевим часом як на нічний сон по Києву. Це був стрес не тільки для дитини, але і для нас з дружиною. Було дуже-дуже важко. Також довелося адаптуватися і після прильоту додому.

Артем та Оля Гаврилюк

– Як ви готуєтеся до подорожі? Що берете з собою, щоб нагодувати та розважити дитину?

Ооо… це ціла історія. По-перше, у нас живе кролик. Тому підготовка до відпочинку починається з пошуку родича або знайомого, який би міг погодитися взяти його до себе, або пожити у нас вдома.

По-друге, що стосується розваг. Думаю, це індивідуально для кожної дитини. Чим вона захоплюється вдома, тим можна буде її розважити і під час польоту.

По-третє, особливу увагу потрібно приділити харчуванню. Взяти з собою якийсь перекус в аеропорт. Це може бути дитяче харчування в рідкому або пастообразному вигляді, вода або соки для дітей. Те, що не потрібно готувати.

Якщо переліт не тривалий (там не годують), то у нас з собою повинен бути повноцінний сніданок. Для основного прийому краще взяти звичну для дитини їжу. Це може бути каша (в літаку завжди можна попросити гарячої води) і якийсь свіжий фрукт. Банан, наприклад.

Читайте також

– Хотілося б поговорити про аптечку. Що ви обов'язково берете для себе і для дитини?

Ми беремо все, що може стати в пригоді. В основному це ті препарати, якими зазвичай користуємося вдома. Бажано мати при собі краплі в ніс на випадок нежиті, щось від животика, щось для горла, жарознижувальні засоби, термометр. Пластир - про всяк випадок.

– Чи берете ви з собою в подорож якісь препарати для профілактики паразитів?

Ні, ніколи не брали. Ось навіть під час інтерв'ю ми з Машею знаходимося в дитячій кімнаті, де її оточує близько 40 дітей. І ризик заразиться вірусними бактеріями або глистами у доньки набагато вищий, ніж під час відпустки за кордоном.

По-перше, під час відпочинку дитина практично весь час перебуває на свіжому повітрі, а не в закритому приміщенні. По-друге, у дитини практично виключений контакт з тваринами. І по-третє, можливо це особисто наш досвід, ми не привозили «непроханих гостей» в животику з відпустки. А ось в Києві, звичайно, було.

Артем та Оля Гаврилюк

 

– А, в принципі, ви використовуєте для профілактики паразитів якісь препарати?

Ще будучи дитиною, сам через це пройшов, з того часу намагаюсь тримати ситуацію під контролем.

Тому, періодично вся наша сім'я приймає Ворміл, з метою профілактики від гельмінтів.

А після лікування періодично користуємось Ворміл Фіто.

Ворміл Фіто - це дієтична добавка.

Дуже важливо: препарат зроблений на основі рослин.

Його компоненти покращують роботу шлунково-кишкового тракту, допомагають печінці і відновлюють слизову кишківника.

– Чи проводите ви з Машею профілактичні бесіди про те, як потрібно стежити за своєю гігієною на вулиці та під час відпочинку?

Ми намагаємося бути усвідомленою сім'єю. З Машею ми розмовляємо з першого дня про все. І я точно бачу, що дитина це сприймає. Маша знає, що під час відпочинку потрібно купатися тільки в спеціально відведених місцях, не ковтати воду, не їсти пісок та регулярно мити руки.

Також ми неодноразово розповідали Маші про те, що тварини на вулиці, та й домашні в тому числі, можуть бути небезпечні за двома показниками. Перше - це щось лишайне, друге – тварини однозначно можуть переносити глистів.

Читайте також

– А чи є якісь плюси мати домашнього улюбленця - кролика?

Плюсів у кролика декілька. Перше - не вимагає вигулу. А вигул це що? Це час, яким ми зараз намагаємося дорожити. Друге - тварина не буває на вулиці. Завдяки цьому вона рідше хворіє і менш схильна до різних захворювань та зараження паразитами.

Третє, декоративний кроль - дуже доброзичлива і контактна за своєю природою тварина. Він у нас живе п'ять років. Маша його обожнює, вона з ним ласкава та делікатна. Більш того, перше слово донечки була буква «К». Потім ми здогадалися, що вона зверталася до кроля.

Артем та Оля Гаврилюк

– Глисти - це серйозне захворювання. І воно не минає кроликів. Заразитися цими паразитами вони можуть навіть від контакту з людиною. Як ви застерігає свого улюбленця?

До свого домашнього улюбленця ми ставимося дуже усвідомлено. Обов'язково вакцинуємо кролика і даємо препарати, які йому призначає наш ветеринар. Особливо ми уважні до здоров'я нашого домашнього вихованця влітку. У цей період ці тварини схильні до зараження захворюваннями, які можуть переносити комарі. Цим не заражається людина, але кролики від цього можуть загинути.

Публікації в інтернеті та плакати в ветеринарних клініках кричать про важливість дегельмінтизації собак і кішок. А як бути з декоративними кроликами? Чи можуть вони заразитися паразитами? Так! Ризик зараження гельмінтами у нас дуже високий, навіть якщо ми ніколи не буваємо на вулиці.

Яйця гельмінтів можуть занести в будинок наші господарі. Особливо після відвідування лісу або парку. Ми можемо заразитися через воду для пиття, а також через неякісний корм, сіно, траву, а також причиною зараження можуть бути коренеплоди, які не пройшли очищення та обробку. Всього одна не помита морквина з грядки може стати причиною серйозної хвороби...

Якщо ви хочете, щоб ми прожили довге і щасливе життя, не нехтуйте вакцинацією та профілактикою від глистів. Обов'язково все заздалегідь погодивши з ветеринарним лікарем. Пам'ятайте, що миску, поїлку, клітку, всі місця, де ми гуляє, треба регулярно дезінфікувати спеціальними засобами або хоча б помити окропом.

© Домашній улюбленець сім'ї Гаврилюк

Попередній пост
Стати експертом
Стати експертом «Єдина» прямо зараз
Наступний пост
дизайн спальні
Як недорого оновити спальню за вихідні: 16 практичних ідей

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.