Як знайти роботу в Україні під час війни? Корисні поради для пошуку роботи українцям

Корисні поради робота
Стаття експерта
Пошук роботи під час війни та що змінилося з точки зору рекрутингу.

Вікторія Кощавцева
Ментор бізнес-спільноти Board, власниця консалтингової компанії "VSK Consulting", бізнес-коуч, спікер, експерт з рекрутингу та оцінюванню персоналу, побудові команд.

Рекрутинг, на мій погляд, це складний та цікавий процес зустрічі працівника та роботодавця. Звісно, усі зміни у суспільстві та державі впливають на цей процес. Наразі хочу поділитися власними спостереженнями та спостереженнями нашої команди.

На тлі того, що  багато чоловіків захищають Україну, та близько 6 млн людей виїхало з країни, 7 млн є внутрішньо переміщеними особами, більшість компаній зазнали суттєвих змін у кадровому складі.

Наприклад, два власники одної з компаній, котру ми обслуговуємо, пішли на фронт захищати нашу країну. Співробітники іншої майже усі виїхали за кордон та сконцентрувались на питаннях сім’ї та дітей, тож до роботи повертатись не планують. Іще одні наші гарні партнери половину ресурсів компанії спрямували на волонтерську діяльність. Хочу зазначити, що наш український бізнес демонструє дива винахідливості та працездатності.

Також багато компаній, у тому числі, наші партнери, клієнти відкривають офіси у Європі. Найпопулярніші країни – Польща, Чехія, Франція, Естонія. Також компанії обирають Кіпр та Хорватію.

Тож, у бізнесу, що зберіг працездатність є потреба у спеціалістах, як в Україні, так і за кордоном. За даними порталу rabota.ua, найбільше затребувані наразі спеціалісти в Україні – це спеціалісти у продажах, що не дивно.

девушка с телефоном

Окрім цього, ось іще тенденції ринку праці, котрі ми помітили:

  • компанії більш вимогливо ставляться до пошуку співробітників. Тепер це не просто робоча одиниця, а майже член сім’ї, з котрим, можливо, доведеться проживати різні ситуації. Особисті якості, лідерство, відповідальність вийшли на перший план.
  • заробітна плата звісно знизилася, але з того, що бачимо ми, до 30% від довоєнного рівня, перемінна, преміальна частина переважає. Бізнес готовий платити саме за результат.
  • наразі роботодавці хочуть знайти професійні кадри за рахунок хаосу на ринку, заохочують більш професійну експертизу за менший бюджет.
  • у виграшному становищі ті роботодавці, котрі дають гнучкі умови – віддалену роботу та вільний графік.
  • щодо видимих змін з точки зору кандидатів іще можна зазначити такі: стрес блокує бажання змін, у т. ч. кар'єрних, якщо робота раніше викликала невдоволення, і кандидат був готовий до змін, то зараз зміни не відбуваються.
  • кандидати більш радо розглядають усі вакансії, навіть із пониженням у посаді та заробітній платі, але у міжнародних, іноземних компаніях.
  • важливо, що цілі сім’ї вийшли на перши план, та стали більш важливими за особисті та кар’єрні цілі.
  • невизначеність із місцем проживання формує запит на віддалену роботу. Особисто знаю декількох супер-профі (фінансовий директор та керівник служби PR), котрі готові працювати на повний день, з повним функціоналом за винагороду значно нижче навіть ринкової, але віддалено.
  • професіонали більш прискіпливо, хоч це може когось і здивувати, обирають компанії та проєкти. Не йдуть на новий проєкт, коли не відчувають довіри до нього або керівництва.

Поради для роботодавців

Плануйте пошук, виходячи з того, що термін пошуку релевантних кадрів збільшився майже вдвічі.

Гарний час, щоб знайти хороших експертів. Тому надавайте гнучкі умови (графік, віддалена робота, гнучкі вихідні), це дуже цінно. На мій погляд, саме зараз кандидати цінують гнучкі умови праці.

Звертайте увагу на кандидатів зі знанням іноземних мов, дуже скоро це  може стати у нагоді.

Поради, що хочемо дати спеціалістам, котрі наразі шукають роботу

Намагайтесь організувати цей процес максимально комфортним для Вас, не плануйте декілька співбесід на один день. Зараз ресурс комунікативний є цінним та дуже вразливим. Також приймайте пропозиції, що не будуть вимагати екстра-зусиль, бережіть себе.

Подумайте про заробітну плату, про рівень, що Вас задовольнить зараз, як Ви будете відповідати на питання щодо винагороди, але головне, щоб Ви були задоволені та збереглося відчуття справедливого обміну Вашого часу на винагороду.

Подумайте саме про віддалену роботу, та як Ви організуєте безперервність процесу праці (облаштування робочого місця, інтернет, зв'язок тощо).

девушка нашла работу

Будь-ласка, використовуйте усі інструменти пошуку (портали праці, знайомства, професійні та особисті соцмережі), чим більше пропозицій Ви отримаєте – тим краще.

Хто володіє інформацією – той володіє світом! Тож питайте на співбесідах, та отримайте відповіді про роботу, винагороду, можливі варіанти форс-мажору та дії компанії у цьому разі.

Що є гарною тенденцією, це те, що кількість вакансій зростає (за останній місяць за даними robota.ua на 30%), тобто більше людей знайдуть роботу, а компанії свої майбутніх нових працівників.

Бажаю, усім учасникам цього процесу взаємопорозуміння.

Все буде Україна!

Попередній пост
Співзалежні та симбіотичні стосунки
Співзалежні та симбіотичні стосунки: що це і як їх розпізнати?
Наступний пост
Анна Панова
ТОП-5 речей, які мамі дівчинки корисно знати заздалегідь

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.
Весілля

Олов'яне весілля: як відсвяткувати 10 років від дня весілля

Все, що вам потрібно знати про десяту річницю весілля.
Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.