16 ознак токсичної подруги, від дружби з якою тільки шкода

подруги
Стаття експерта
Жіноча дружба має погану репутацію. Вираз «заклята подруга», на жаль, часто доводиться використовувати.

Лілія Король
Лілія Король – практикуючий психолог, провідна популярного психологічного каналу YouTube, тренер психологічних програм про маніпуляцію, підвищення самооцінки та виходу із співзалежних відносин.

Дружба це довіра та близькість. І тому ми такі вразливі та сприйнятливі, коли стикаємося зі зрадою. Воно так нестерпно, бо зло нам завдала людина, від якої найменше чекали удару.

Психолог, творець YouTube-блогу про психологію та психотерапію Лілія Король розповіла про ознаки токсичних подруг, щоб ти заздалегідь могла розпізнати «закляту подругу» і вберегти себе від зрад.

Що робити з такими подругами – вирішуй сама. Але цей список дзвіночків ігнорувати не можна. Інакше пізніше доведеться вирішувати купу проблем і звертатися за допомогою до психотерапевта, щоб, наприклад, відновити самооцінку та знову повірити в себе, інших людей та дружбу.

Чорна заздрість

Заздрість – почуття саме собою нікому не чуже. Так чи інакше, у невеликих кількостях ми її відчуваємо. Коли подруга заздрить – вона засмучується, що у вас є щось (предмет заздрощів), а у неї – ні. Це помітно за її виразом обличчя та негативними коментарями.

Заздрість – це непросте почуття. Але якщо подруга визнає ці почуття, справляється з ними, і на цьому справа закінчується, то осад, звичайно, залишається від розмови неприємний, але в цілому немає жодних проблем і шкоди. Чорна ж заздрість – це дуже деструктивно. Тому що це вже дії проти вас.

Не може радіти твоїм успіхам

Вважають, що друг пізнається в біді, але це не вся правда. Адже, допомагаючи іншим, ми робимо себе кращими та благороднішими. Тож у біді люди часто йдуть на допомогу. А ось у величезному щасті, багатстві та добробуті бути поруч не так просто. Людина, яка дійсно любить тебе радіти зможе - адже ти для неї важлива людина. Але якщо любов такої подруги тільки на словах, вона сприйме твій успіх, як власну невдачу.

Токсичная подруга

Прилипливість

Її багато, вона всюди. Подруга, мов рибка-прилипала, звучить з кожного кута. Від неї тільки й чути: я з тобою, я так само, як ти, як скажеш... У неї немає своєї думки, смаку та правил життя, тому вона липне до вас. І це викликає дуже неприємні почуття. Хочеться від такої людини віддалитися, але кожне ваше віддалення викликає ще більшу прихильність. І тоді з'являється роздратування. З такою подругою неможливо будувати стосунки на рівних, вона весь час наслідуватиме і коритиметься, а коли ти втомишся від цього зовсім і скажеш їй про це щиро, вона зробить з цього величезну драму, буде моторошно скривджена і піде. І тут немає твоєї провини. Просто з нею інакше не можна. Залиш її психологічні проблеми їй.

Клонування

Така ж стрижка, така сама кофточка, такі ж сережки, каже твоїми словами, твоїм тембром голосу, бере твої правила життя собі, шукає такого ж чоловіка, як у тебе, таку саму машину... Навіщо це їй?

Копіює та, що описана в попередньому пункті або та, що заздрить. Ця подруга глибоко в душі вважає себе ніким, і тому намагається доповнити внутрішню порожнечу, створити себе, сплагіатив тебе.

І це вже історія не про дружбу, а споживання ваших ресурсів. Як особистість ти їй не потрібна, ти потрібна їй як макет, кумир, ікона для наслідування. Як тільки вона наповниться від тебе – вона залишить тебе.

Знецінює твої досягнення

Це дуже-дуже токсично. Ця подруга не може бути поруч із кимось, хто успішніший за неї хоч на йоту. Твій успіх вона сприймає як власну поразку. Вона нарцисична і ніколи не зміниться, вона не може інакше. Ти постійно піддаватимешся критиці, газлайтингу, загалом - біжи!

Токсичная подруга

Не вірить у тебе

Можливо це тому, що вона не вірить у себе саму, а можливо тому, що так звикла. Але це дуже токсично, адже ми стаємо схожими на тих, хто нас оточує. Щоразу, ділячись з нею своїми мріями, планами та починаннями, ти отримуватимеш сумне депресивне зітхання, погляд, наповнений сумнівами та відповідні коментарі. Цього достатньо, щоб підірвати навіть найстійкішу віру в себе.

Критикує твої вчинки

Така подруга або бачить у всьому недоліки, або робить це свідомо, щоб знизити твою самооцінку. І, якщо в першому випадку вона діє не усвідомлено, то в другому це змія, пригріта на грудях. Якщо подруга в принципі дивиться на світ крізь чорні окуляри – вона і твою увагу перемикати на недоліки всього світу. Як кажуть, краса в очах того, хто дивиться. Але у її очах – фільтр на недоліки. У разі навмисного впливу на твою самооцінку, перед вами вже не подруга, це – ворог.

Лає тебе і повчає, як строга мати

Це подруга, яка тебе «удочерила». Вона краще за тебе знає, що тобі носити і який чоловік тобі підходить, вона без збентеження висловлюється про твій життєвий вибір, її цікавить, куди ти ходила, скільки повернулася додому, їла чи не їла, чи одягла шапку. Вона тебе опікує, а точніше – гіперопікає, і робить це виключно на материнському інстинкті.

З такою подругою не розслабишся, ти ніколи не будеш на рівних, бо вона – у «батьківській поліції», а тобі відведено роль дочки. Це несвідома спроба самоствердження. Навіть якщо вона замаскована у турботу, це потреба подруги бути вищою і контролювати тебе. Запитай себе: а чому ти залишаєшся в позиції дочки? У чому тоді твоя потреба? І часто це потреба в батьківській турботі та любові, якої не вистачило в дитинстві.

Вампірить

Щоразу після зустрічі з енерговампіром виникає відчуття втоми, спустошення та навіть апатії. Немов із тебе випили всі соки. На жаль, такі подруги готові багато на що, щоб з ними дружили: платити за тебе в кафе, дарувати дорогі подарунки. Інтуїтивно вони розуміють, що вантажать і забирають енергію, але змінити це не хочуть і продовжують виснажувати тебе.

Тут немає магії, це просто дуже «важка» психологічно людина, яка «вантажить». І для іншого він як труба, через яку йдуть твої сили.

Токсичная подруга

Постійно ниє та скаржиться

Схожий на енерговампіра випадок. Ниюча подруга токсична тим, що спонукає до тебе почуття провини за свій успіх. Їй постійно щось заважає бути щасливою. І це щось живе у її голові окремим життям. Ти їй – про небо блакитне, вона тобі – про криміногенну атмосферу на околицях Махачкали. Ти їй – про щастя у стосунках, вона тобі – який її колишній негідник і як вона страждає. Ти їй – про свій новий бізнес, а вона тобі – про те, як не може ніяк перемогти ліньки та сходити до спортзали.

Виходить, що розділити з нею радість, досягнення, успіх ніяк не можна, і радіти при людині у смутку та проблемах якось незручно. А оскільки їй постійно сумно і сумно, тобі не буде про що дружити.

Постійно чогось вимагає

Це подруга – дитина. Дитина заточена в тіло дорослого. Вона досі вважає, що їй винні. Вона відчайдушно вередує і вимагає. Вона не терпить відмови, вона тебе «вматерила» – і вважає саме вас відповідальною за своє життя. Так відбувається з дуже балованими дітьми чи навпаки – недолюбленими. Подорослішати їй буде непросто, і тут ти не помічник, адже для цього потрібна професійна допомога. Пам'ятай: ти – не її мати, і нічого їй не винна.

Критикує твого чоловіка з приводу і без

Вона глузує з нього, принижує при тобі його гідність, знецінює, робить усе, щоб налаштувати тебе проти нього. Причини тому ревнощі чи заздрість. І те й те – дуже токсично. Так, подруга може висловити свою думку, якщо її просять. Але ця навіть не питатиме: чи бажаєш ти знати її цінну думку чи ні. Вона лізе напролом. І це дуже деструктивна особистість.

Дає зрозуміти, що вона краща, успішніша, красивіша

Ти купила сукню? А вона машину! Ти зняла номер біля моря? А вона біля океану! У тебе новий бізнес? А вона вже має давно. І все має. І вона все знає. Все вміє. В курсі всього. Вона краща! Краще за тебе. І її завдання – підтримувати у тобі цю думку. Їй важливо бути першою. І байдуже чого хочеш ти.

Постійно позичає

Одна дівчина часто позичала своїй подрузі гроші. А та, ледь віддавши їй, знову просила у борг. Отже, виходило так, що між ними була не тільки дружба, а й фінансові зобов'язання. Це були стосунки не лише двох подруг, а й стосунки кредитора та боржника. Що накладало на дружбу тягар повинності та заважало її природності. Адже подруга-боржниця на почутті обов'язку завжди намагалася догодити подрузі – кредитору, і дискомфорт перейшов у напругу та подальше віддалення.

Треба сказати, що це не для всіх. Подібна звичка займати гроші часто говорить про безвідповідальне ставлення до грошей і марнотратства. Але ми не ідеальні. Тому, якщо ти приймаєш свою подругу з цією якістю, і тебе це не бентежить, не завдає дискомфорту – тоді все гаразд.

Токсичная подруга

Розпускає плітки

Ця подруга не може утримати язика за зубами. Він має довгий і махровий. Вона палко і зі смаком їм чухає і їй цей процес подобається! І поки це тебе не стосується – начебто й непогано, можливо навіть цікаво. Але коли вона зливає щось про тебе, це може бути навіть зрада. Особливо нудно від того, що такі подруги часто не можуть задовольнятися правдою. Їм потрібна увага. А правда не завжди така цікава оточуючим. Тому вони продумують та додумують. І це огидно. Може постраждати твоя репутація та ім'я. Тож турботою про себе буде сепарація від такої подруги.

Чекає постійно твого захоплення та визнання

Це також вид вампіризму. Уяви: людина постійно щось тобі показує, хвалитися, а ти маєш її хвалити. Довго ти протримаєшся? А чи варто витрачати на це сили?

Фото у тексті: Depositphotos.com

Попередній пост
економити дівчині
На чому не можна заощаджувати кожній дівчині та жінці?
Наступний пост
Як справлятися із труднощами
Як впоратися із труднощами, не втрачаючи оптимізму

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Корисні властивості лохини для дітей та дорослих

Лохина у вашому раціоні – переваги та протипоказання.