Токсичні родичі: як дати відсіч і захистити свої межі

Токсичні родичі
Стаття експерта
Безтактні питання, саркастичні та знецінюючі фрази, непрохані поради – родичі по-різному можуть вторгатися у ваш особистий простір.

Можливо, ви навіть не завжди усвідомлюєте це, але неприємний осад, через порушення особистих кордонів, на душі залишається.

Ольга Іванова
Практикуючий психолог, сертифікований консультант, член Української спілки психотерапевтів.

Ознайомлений – озброєний

Існують чотири ключові життєві позиції, чотири вікна, якими можна дивитися на світ. У кожній із цих позицій я ніби оцінюю себе та іншого.

У кожної людини є всі ці 4 віконця, через які ми спілкуємося з оточуючими. З однією людиною спілкуємося через одне віконце, з іншою – через інше. Або ж міняємо ці віконця кілька разів протягом 5 хвилин. І в нашого співрозмовника водночас відбуваються свої процеси із замінами цих віконців.

Я+ Ти+

Я вважаю себе прекрасною, дорослою і повноцінною людиною і тебе теж прекрасною і дорослою людиною. Я поважаю себе та поважаю тебе. Я – окей, і ти окей. Це здорова життєва позиція.

семья

Я+ Ти-

Я чудова людина, а ти так собі, у чомусь гірша за мене. Я поважаю себе, а тебе не дуже. Я окей, а ти не окей. Я дивлюся на тебе зверхньо і, або рятую тебе, тому що ти сам не в змозі впоратися зі своїм життям, або нападаю на тебе і критикую, тому вважаю, що знаю краще.

Родич, який дивиться через це вікно під час спілкування з вами, може розповідати, як вам потрібно жити, що робити, як виховувати ваших дітей та спілкуватися з чоловіком. Підвищує голос. Може зухвало приїжджати погостювати на місяць без запрошення. Або нав'язливо допомагати, коли його допомоги ніхто не потребує, а потім сердиться, що його зусилля не оцінили.

Я-Ти+

Я не окей, я не дотягую до тебе, а ти окей. Я вважаю себе неповноцінним і гіршим за тебе, тому чекаю, що ти зробиш щось за мене, ти ж краще знаєш як треба. Це до певної міри інфантильна позиція.

Родич, з такою позицією у спілкуванні з вами, грає роль обділеної та нещасної людини, яку начебто й хочеться пошкодувати і їй допомогти, але цією підтримкою він завжди не задоволений. А якщо йому відмовити, то може маніпулювати вашим почуттям провини, мовляв, такі погані родички, не хочете допомогти.

Я- Ти-

Я не окей і ти теж – не окей. І я, і ти, і всі навколо погані. Це позиція повної безвиході та розпачу. Людина вважає себе та навколишніх людей ущербними, не здатними. Дивиться на світ і майбутнє крізь чорні окуляри смутку та смутку.

родственники

Важливо відстежувати та усвідомлювати:

  1. Через яку позицію із вами розмовляє родич? Він шанобливо ставиться до себе і до мене (я+ти+), вважає себе розумнішим (я+ти-), маніпулює з надією про допомогу (я-ти+) або хоче втягнути мене у свою песимістичну реальність (я-ти-) ?
  2. Визнайте собі чесно, яка позиція у вас, коли ви реагуєте на його слова чи дії? Я поважаю його позицію, чітко позначаючи свою власну (я+ти+), вважаю її невихованою/дурною/негідною людиною (я+ти-), здається, що вона досвідченіша/багатша/освіченіша за мене, а зі мною щось не так (я-ти +), або думаю що і він поганий, і я теж не фонтан. (я- ти-).

Здорові контакти з родичем припускають домінування позиції з обох сторін. Ви можете нести відповідальність тільки за свою позицію, зберігати максимально шанобливе ставлення до себе та іншого.

Для цього необхідно знати свої межі, усвідомлювати та відстежувати момент, коли в них намагаються увірватися та вміти їх відстоювати. Форма захисту може бути різною, залежно від обставин: жарт, пряме повідомлення, повернення питання співрозмовнику, тверде «ні», ігнорування, повна відмова від спілкування та інше. Найголовніше те, як ви почуватиметеся в цей момент і як сприйматимете співрозмовника.

Окейність – можна розвивати!

Фото у тексті: Depositphotos.com

Попередній пост
Маніпулятор
Чоловіки-маніпулятори: 3 ознаки, як їх розпізнати та обійти стороною
Наступний пост
Як продовжити стосунки на багато років
9 практичних рекомендацій, які здатні продовжити стосунки на багато років

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Групи підтримки – що це таке і чому вони корисні? Розповідає психологиня

Влучне сказане добре слово, обійми, повідомлення «Я в тебе вірю», та навіть посмішка незнайомця чи незнайомиці впливають на наш емоційний стан.
Весілля

Фаянсове весілля: як відсвяткувати 9 років від дня весілля

Дізнайтеся, як зробити фаянсове весілля незабутнім і особливим.
Психологія

Страх змін: що це і як не дати йому вплинути на ваше життя?

Психологічний підхід до подолання страху змін.
Шоубіз

«У шкіряній куртці та боді»: Лілія Ребрик продемонструвала сміливий образ після третіх пологів

Ведуча проєктів на телеканалі «Дім», актриса Лілія Ребрик поділилася пікантним фото.