Як відучити дитину вередувати за 10 днів

вередлива дитина
Діти вередують - це невід'ємний елемент їх дорослішання та пізнання світу. І часто мамам потрібно велике терпіння, щоб витримати їхні скарги та не збожеволіти. Особливо важко сприймаються дитячі примхи на тлі нашої втоми та побутових проблем.

Чи можна виправити поведінку дитини та зробити з маленького бісенятка чисте янголятко? Не так радикально, але змінити поведінку дитини можна, – кажуть психологи.

Їхні слова підтверджує приклад молодої мами Жаклін Берт, яка сама виховує 9-річну доньку Шарлотту і 4-річного сина Джуліана, які постійно вередували та з'ясовували стосунки між собою. Жаклін зважилася на невеликий педагогічний експеримент – і описала його результати у невеликому есе для сайту Parents.com.

Нижче – шість основних принципів, яких дотримувалася жінка за порадою дитячих психологів. Берт визнає, що буквально за 7 днів поведінка дітей та стосунки в сім'ї змінилися на краще.

Не реагуй на капризи

«Помилка більшості батьків полягає в тому, що вони негативно реагують на примхи дітей, – каже Ед Крістоферсон, доктор філософії та практикуючий дитячий психолог у дитячій Mercy Hospitals and Clinics у Канзас-Сіті, Міссурі. – Замість того, що лаяти його і просити замовкнути, просто ігноруйте капризи».

На ділі Жаклін Берт довелося переконатись під час походу до магазину з дітьми.

Перед цим я сказала їм, що відсьогодні вводжу нові правила: якщо вони будуть нити, я вдаватиму, що їх немає, - каже жінка. Вони погодились. Але як тільки ми потрапили в магазин, Джуліан одразу почав просити нити, купити йому те чи се і проситися додому. Я вирішила слідувати своїй лінії та запропонувала Шарлоті піти та купити їй щось з одягу. Через 10 хвилин капризів та ниття Джуліана ми раптово відзначили, що не чуємо його. Він зрозумів, що його поведінка на мене не діє – зацікавився якимись іграшками та грав із ними, поки не настав час йти.

Зберігай позитивний підхід

«Як ви самі називаєте дитину, так вона і буде про себе думати, - каже Робін Ейч-Сі, сімейний психолог та автор книги «Thinking Your Way to Happy!», - Якщо ми вважаємо їх поганими, вони такими та будуть, тому в Насамперед варто змінити тональність. Не кажіть їм: яка ти нестерпна, яка погана дитина, ніколи не роби цього, за що мені таке покарання і так далі. Краще похваліть, коли він робить правильно».

родители и дети

Я спробувала цей метод, коли Джуліан почав істерити через те, що йому не виходило зробити будиночок для своїх іграшок - він не міг підібрати потрібні деталі. Я сказала: «Ну ти ж розумниця, ти обов'язково щось придумаєш!». «Неїєєє!» - Спершу хникав він. А потім заспокоївся. До цього процесу приєдналася і Шарлотта, яка запропонувала братові допомогти збудувати будиночок. «Дякую, що ти така відповідальна старша сестра», - сказала я їй. І я бачила, що це їй сподобалося. Протягом наступної півтори години у дитячій панували мир та дружба – а результатом став чудовий будиночок для іграшок!

Стань прикладом

«У тому, що наші діти вередують, є і наша чимала вина – часто вони просто беруть приклад із нас, - каже Джейні Белландо, доктор психології та педіатр у Дитячому шпиталі Арканзасу у Літт-Рок. – Таким чином нам потрібно переглянути свою поведінку».

Мої діти збиралися до школи та запізнювалися – як завжди, займалися чим завгодно, тільки не зборами. Замість того, щоб дратуватися та лаяти їх, я спокійно сказала: «Просто нагадую, що якщо ви не будете готові через 5 хвилин, ви запізнитесь на автобус і підете до школи пішки». І о, диво! Вони зібралися навіть швидше, ніж зазвичай.

– каже Жаклін Берт.

дети

Дай зрозуміти дитині, що розумієш її

«Іноді важко зрозуміти причини поганої поведінки дитини, - каже автор книги Unleashing the Power of Parental Love Гері М. Анра. – Часто у його примхах немає логіки. Тому ми радимо просто дати зрозуміти, що він почутий. Зрозумівши це, діти починають відчувати впевненість і поводяться спокійніше».

Якось мені довелося покарати Шарлоту за те, що вона вдарила Джуліана, – розповідає Жаклін. - Він зламав її браслет і вона відреагувала дуже бурхливо. Я сказала, що цілком розумію, чому вона це зробила. Але це не скасовує її покарання – за бійку з братом їй доведеться цілий день провести одну нагорі у своїй кімнаті. Звичайно, Шарлоті це не потішило, але вона не стала сперечатися - для неї було головне, що я зрозуміла причини її вчинку.

Будь послідовною

«Встановлюйте чіткі правила та будьте послідовними, щоб діти знали, яке покарання чи заохочення може бути за їхні вчинки, – радить Берті Брегман, керуючий департаментом сімейної медицини у New York Presbyterian Hospital. – Якщо ви щоразу чинитимете за настроєм, діти будуть дезорієнтовані та нічого не навчаться».

«Грайте на тому, що вважаєте їх дорослими – це також може бути дуже дієвим».

Я вирішила спробувати тактику повторення, – розповідає Жаклін Берт. — Щоразу, коли Джуліан починав вередувати, я казала йому: «Ти отримуєш те, що заслуговуєш. І знаєш, - тобі вже 4 роки, а дорослі не вередують!». Так повторювалося три чи чотири рази поспіль, і коли наступного разу він закапризував і я почала «Ти отримуєш…», Джуліан сказав: «Так, зрозумів, зрозумів» - і спокійно почав уплітати равіолі замість курячих крилець, які перед цим вимагав.

Іноді змінюй правила гри

«Міняючи звички ваших дітей, ви повинні бути готові до сильної протидії з їхнього боку, – каже Кетрін Хікем, автор «Regret Free Parenting». – Але будьте тверді. І запропонуйте їм альтернативу».

Одного дня я зрозуміла, що мої діти проводять надто багато часу перед телевізором. Їх не можна відтягнути від нього, щоб змусити зробити уроки або забрати іграшки в кімнаті. Я сама винна в цьому: я хотіла зайняти їх чимось, щоб вони не заважали мені на кухні, доки я готую – і телевізор був найлегшим варіантом. Але це захоплення зайшло надто далеко.

- згадує Жаклін.

дети

Я скористалася порадою Кетрін і сказала їм, що відтепер правила у нашому будинку змінюються, – продовжує жінка. - Вони дивляться свої улюблені передачі не більше двох годин на день, і тільки після того, як зроблять уроки та впораються з рештою обов'язків. Шарлотті принесла її домашнє завдання, Джуліану – альбом для малювання, забрала пульт від телевізора і пішла на кухню готувати. Вони обурювалися, істерили та нили цілих пів години - це було дуже важко витримати, але я вирішила, що не піддамся. А потім, коли я прийшла кликати їх на вечерю, побачила неймовірну картину: Шарлотта, висунувши мову, писала своє есе, а Джуліан захоплено малював. Так ми заклали нову гарну традицію.

Відпочивай та проводь час з дітьми на вихідних

У мам немає вихідних, але нам теж треба відпочивати, – завершує свою розповідь жінка. – І я вирішила поєднати приємне із корисним. Вдома з дітьми важко відпочити. Тому ми зібрали речі та продукти для пікніка та пішли до найближчого парку. І я чудово відпочила, поки діти гралися на траві. А ввечері вони навіть і не подумали вередувати – у нас все вдалося!

Сподіваємося, ці поради допоможуть мамам заспокоїтися, а їхнім дітям стати ну хоч і не зразковими, але добрими чадами.

Фотографії - DepositPhotos.

Попередній пост
Емоційні гойдалки
Емоційні гойдалки – що це, і як з ними впоратися? Поради психолога
Наступний пост
Література «на часі»
Література «на часі»: як новим українським талантам бути почутими

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна