ТОП-5 сильних фільмів про нарцисів: розбирає психолог

цікаві фільми
Стаття експерта
У кінематографі існує безліч фільмів для нарцисів. Разом із психологом Лілією Король ми зібрали найкращі з них. Обов'язково подивися хоча б один із них на дозвіллі.

Лілія Король
Лілія Король – практикуючий психолог, провідна популярного психологічного каналу YouTube, тренер психологічних програм про маніпуляцію, підвищення самооцінки та виходу із співзалежних відносин.

Нарцисів повно серед персонажів кінематографа, але багатьом хотілося б знайти фільми, які глибоко стосуються цієї сторони їхнього характеру. І ми знайшли такі картини. Зробили ми це з психологом, телевізійним експертом та YouTube-блогером Лілією Король.

психолог Лилия Король

"Він і Вона"

Особливо непоказна дівчина закохалася в молодого самозакоханого письменника. Він відмовляв їй багато разів, але став її ідеєю фікс. Вона зробила все, щоб він був з нею, і – о диво! - Він відповів взаємністю.

Читайте також

Саме ця відмова так «заводить» героїню. Вона потрапляє у свій дитячий сценарій, де вона має заслужити кохання. І коли згодом він відповідає їй взаємністю – дівчина на сьомому небі від щастя.

Он и она

Новоспечений чоловік, як справжній нарцис, постійно знецінює і розчаровується, привласнює її тексти, стаючи великим письменником. Дружина, як жертва на гачку його уваги, розуміє, що втрачає його, вона не може його розважати, як раніше, вона перестала бути цікавою, веселою, захоплюватися ним. Втративши це захоплення, нарцис шукає його в інших... Отак цинічно. Але фільм має неймовірно розкішний кінець!

"Мій король"

Прямо таки наочний приклад поведінки нарцисичного психопата у відносинах та залежної емоційної жертви. Шлях від симпатичної дівчини до нікчемності описаний детально у фільмі. Кожен крок, кожна маніпуляція та вихід нарцису "сухим із води" чітко та красиво викладено.

Мой король

Цей фільм показує добре психологію жертви: дружина сумнівається у собі, прогинається під думку чоловіка-нарциса, робить усе так, як хоче він, у відповідь на будь-яке її протистояння, він застосовує маніпуляцію газлайтингу, і робить її винною. Почуття, що над фільмом працювала команда психологів. Дуже життєво і чітко у тому, як орудує психопат-нарцис.

"Джейн Ейр"

Несподівано? Коли я дивилася фільм, мені було незрозуміло: за сюжетом містер Рочестер такий весь хороший, але... приховує той факт, що одружений! Він веде подвійну гру, пудрить мізки Джейн і молодої, породистої та багатої красуні.

Джейн Ейр

Він похмурий, всіх знецінює, а собі ціни не становить. Але як романтично та загадково все у фільмі! Як сексуальний Тімоті Далтон! Як розставлені акценти на рожевих сердечках, а не фактах! Але факти – річ практична, рожеві окуляри не терплять. По фактах все чітко: грає з двома жінками, обманює юну Джейн, що не одружений, не помічає маленьку удочерену дівчинку Адель (він повністю холодний до неї), не виносить найменшої недосконалості (пам'ятаєте малюнок малюка Адель? Він безжально розірвав його, егоїст!) і постійно корчить із себе благородну жертву.

"Дружина художника"

Фільм автобіографічний та описує долю Марії Креер, дружини відомого художника – Сюррена Креера. Сам Сюррен має психіатричний діагноз. Пара щаслива... на людях.

Жена художника

Усередині ж сім'ї справа по-іншому. Сюррен говорить лише про себе, про свої потреби, про свої справи, про свої картини. Він хоче одного – щоб Марі повністю йому належала. Він поглинає її особистість. І вона розуміє, що втратила себе. Щоб знайти себе, вона їде. Марі розуміє, що живе як жертва, що вона в'яне, адже її думка, особистість, характер, бажання... нічого її не мають значення для чоловіка. Саме так, як Сюррен, чинять нарциси.

Читайте також

"Москва сльозам не вірить"

Несподівано? Гена, він же Жора, справжній нарцис. Саме тому він прямо-таки не виносить що "жінка була його успішнішою". Ви тільки вдумайтеся: він скривджений, він звинувачує, він іде і навіть починає пити від того, що Катерина – директор заводу, а він – простий слюсар. Гена, він же Нарцис, вважає успіх Каті своєю особистою образою. Якщо так розібратися – у чому вона так його образила? Вона лише не стала афішувати свій статус, на що має повне право.

Москва слезам не верит

Але Гені, як нарцису, треба бути кращим, розумієте? І коли він зустрів Катю в електричці в капцях і косинці після дачі, він відчув себе краще, розумніше, статусніше! А тут такий облом – директор заводу! І це лише початок спільного життя. Далі Гена, як справжній нарцис, влаштує Каті знецінення, зниження самооцінки та звільнення з посади. Адже нарциси почуваються добре лише, якщо вони кращі. А для цього їм треба зробити вас гіршим. От і все. Пам'ятайте про це, вибираючи партнера. Здорове кохання – це прийняття, підтримка та вміння бути не тільки в горі, а й у радості, чого нарциси дати не можуть... такі вони.

Фото в тексті: кадри з фільмів

Попередній пост
старіння
Як подолати страх старіння: поради психолога, які варто взяти на замітку кожному
Наступний пост
Психологічний тест про життя
Простий тест про те, яким ти бачиш своє життя насправді

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Групи підтримки – що це таке і чому вони корисні? Розповідає психологиня

Влучне сказане добре слово, обійми, повідомлення «Я в тебе вірю», та навіть посмішка незнайомця чи незнайомиці впливають на наш емоційний стан.
Весілля

Фаянсове весілля: як відсвяткувати 9 років від дня весілля

Дізнайтеся, як зробити фаянсове весілля незабутнім і особливим.
Психологія

Страх змін: що це і як не дати йому вплинути на ваше життя?

Психологічний підхід до подолання страху змін.
Шоубіз

«У шкіряній куртці та боді»: Лілія Ребрик продемонструвала сміливий образ після третіх пологів

Ведуча проєктів на телеканалі «Дім», актриса Лілія Ребрик поділилася пікантним фото.