Що можна, а що не можна робити жінкам після 30 років

жінки після 30 років
Стаття експерта
30 років, ще чи вже? Щоб я зараз сказала собі тридцятирічнії…

Олена Матушенко
Практикуючий психолог, сертифікований консультант у методі позитивної психотерапії 20 років успішної комунікації з людьми.

Коли мені було 20 років, здавалося, що 30 років – це вже дуже серйозно, це період зрілості та мало не кінець життя. А потім настали мої 30 і виявилося, що далеко не кінець. Більше того, зараз, озираючись на себе 30-річну, я розумію, що це був початок.

Сумнів – це слово, яке характеризує час тридцятирічних. Сумнів у правильності обраного шляху, професії, партнера, у собі врешті-решт. Все, про що ви мріяли раніше, пройшло першу перевірку реальністю та з'явився досвід. Сумніватися – це нормально. Ми є творцями полотна свого життя. А чим відрізняються талановиті митці від просто митців? Талант завжди сумнівається у досконалості свого твору. Талант творить, ведений натхненням, але коли картина вже майже готова, він відходить убік і розуміє, що можна щось зробити краще. Незадоволеність результатом – це шлях до досконалості.

Як бути впевненим у тому, що картина нашого життя – це наша картина? Як натхненно рухатися далі до нових чудових творів?

Для початку є сенс зайнятися «генеральним прибиранням», зробити ревізію свого досвіду, розкласти по поличках свої досягнення, позбутися зайвого, звільнити простір для нових звершень, щоб набути довгоочікуваної гармонії та балансу.

девушка за 30-ть

Давайте поговоримо про те, що нам точно заважає і чого слід позбутися в першу чергу.

Що не слід робити у 30 років

Порівнювати себе з іншими

Тут потрібно окремо поставити «пам'ятник» Facebook та Instagram, які, як і все у цьому світі, мають свою темну сторону. Чесно, все, що публікується в мережах - це прагнення показати себе з кращого боку. Найкращі фотографії себе, найкращі пейзажі, красива та смачна їжа, свої досягнення, щаслива родина тощо. Дивно було б, якби люди в мережах розповідали про свої недоліки або демонстрували свої помилки.

Це дуже по-людськи викладати найкрасивіше і добре в очікуванні визнання, стежити за кількістю лайків і отримувати підтримку. Але, коли ми гортаємо стрічки та бачимо нескінченну кількість картинок успіху, щастя і радості, мимоволі ми починаємо порівнювати себе з цією приголомшливою красою. Це теж дуже по-людськи замислитись, де ж моє місце на цьому святі життя? Якщо це думка відвідає вас, подумайте про те, що це, по-перше, вершина айсберга і ви не бачите всієї картини загалом, а по-друге, це не ваша картина. У вас є свій унікальний та неповторний шлях досконалості та розвитку. І якщо на цьому шляху трапляється людина, на яку ви хотіли б бути схожою, тобто сенс не сліпо копіювати чужу модель, а подумати, що цінного в цьому для мене і як я можу її творчо переробити та застосувати до себе.

Зациклюватись на проблемі

Наприклад: у нас проблема із зайвою вагою чи робота не влаштовує чи партнер чи ще щось, що нам би хотілося змінити. Найнеефективнішим сценарієм страждатиме з цього приводу, зависатиме в цьому стані переживань, нескінченно прокручуючи в голові, що я якась не така і зі мною щось не так.

Ефективний сценарій – це моделювання бажаного. Як я хочу, щоб було інакше, свого роду перенесення в майбутнє. Спокійно і чесно оцініть, що відбувається зараз і які ресурси ви маєте для руху вперед. Далі – це створення дорожньої карти, яка складається з маленьких регулярних кроків та маленьких перемог на цьому шляху. Якщо страшно і все ж таки не вдається вийти зі стану проблеми, подивіться навколо, чи є у вашому оточенні люди, які успішно пройшли через це, досвід яких вас надихає. Або дозвольте собі звернутися за допомогою до фахівця.

Намагатися вирішити все одразу

Як іноді хочеться зібрати всі справи в купу, швидко їх переробити, а потім відпочивати із чистою совістю. Цілковита ілюзія, тому що, як тільки ви розберетеся з однією купою, відразу з'явиться інша, не менша. А якщо ви схильні до цієї моделі поведінки, то повноцінно відпочити не вийде, то думки про другу купу спливуть першими та не дадуть насолодитися моментом «нічогонероблення».

Максимум, що ви отримаєте, так це емоційне вигоряння та незадоволеність досягнутим. Що робити? Навести лад у справах. Що важливо, що не має значення, що варто робити зараз, а що потім, на які справи у мене є час і енергія, а для яких потрібно накопичити ресурс.

Звинувачувати обставини чи інших людей

«Зручний» спосіб поведінки пояснити собі й оточуючим, що я змогла б, але робота не та, часу немає, людина поруч зі мною мені не дає і так далі. Інакше кажучи, зі мною все гаразд, тільки зовнішній світ неприязний до мене. Зовнішньому світу абсолютно байдуже, що ви про нього думайте. Те, як ви ставитеся до оточення – це проєкція вашого внутрішнього світу. Це не хтось або щось вам не дає розвиватися, це ви самі ще не готові до змін, або це нав'язаний суспільством, друзями, рідними стереотип «як має бути», а він вам просто не потрібен. І тут варто визначитися з вашими справжніми бажаннями.

Не робити поспішних висновків та різких рухів

Якщо вам зараз некомфортно, обтяжує реальність і результати не тішать - це не привід приймати раптові рішення і тікати, куди очі дивляться. Це привід дати собі час для переосмислення того, що відбувається, для «генерального прибирання», про яке ми говорили раніше і для творчої роботи над усвідомленням своїх справжніх бажань. І, тільки після розуміння навіщо і куди змінюватися, можна рухатися в комфортному для себе темпі.

девушка за 30-ть

А, тепер, ТОП 5 речей, які ми з любов'ю та вдячністю до себе беремо у дорогу.

Дозволити собі бути собою

Прийняти те, що ви вважаєте своїми перевагами та те, що ви вважаєте своїми недоліками. Повірити в те, що це не недоліки, як ви вирішили, це зона вашого розвитку, якщо ви вирішили змінюватися. І, якщо придивитися до себе ще більш уважно, то з'ясується - недоліки можуть виявитися вашими перевагами.

Наприклад, ви вважаєте себе повільною, хтось справляється за пів години, а вам потрібно півдня. Це означає, що ви ретельніше ставитеся до справи та звертаєте увагу на деталі. Знаючи за собою таку особливість, ви можете давати собі більше часу і не перейматися тим, що хтось поскакав уперед.

Отримувати задоволення від процесу

Так, нам усім потрібні результати, ми можемо їх виміряти. Так ми звикли оцінювати свою ефективність та судити про успішність інших. Підступ у тому, що, якщо дуже сильно концентруватися на результаті, можна забути про процес, не думаючи, якою ціною ми досягаємо бажаного. Процес – це шлях. Результат – точка. Крапок може бути багато, стільки, скільки ми самі захочемо. Розумніше радіти шляху, насолоджуючись процесом. Якщо ми отримуємо задоволення від процесу, то результат перевершить наші найсміливіші очікування.

Дозволити собі помилятися

Кожна людина має право на помилку. Переживання із цього приводу пов'язані або з минулим (навіщо я це зробила?), або з майбутнім (а що як це буде помилка?). Те, що ви вважаєте помилкою в минулому, по суті, помилкою не є, це або урок, який слід засвоїти, або перевагу, яку з часом ви оціните і подякуйте долі за це.

Чи є сенс боятися помилки в майбутньому? Думаю ні. Не спробуйте – не дізнаєтесь. Це територія повноважень. Дозвольте помилятися собі та дозвольте помилятися іншим. Зрештою, скільки чудових відкриттів сталося через помилки.

Читайте також

Проявляти цікавість

Отримуючи нові знання, цікавлячись тим, що виходить за звичне коло нашої діяльності, ментально розширюючись і вбираючи дивовижну красу світу, у спілкування з природою та людьми, пізнаючи себе – ми стаємо щасливішими. Так ми зберігаємо у собі радісну цікавість нашої внутрішньої дитини. Поки нам цікаво спостерігати та досліджувати, ми залишаємось молодими.

Доглядати за собою

У 30 років ви можете зробити собі програму турботи про себе. Джерел інформації зараз дуже багато. Можна вибрати те, що підходить саме вам. Важливо зробити це звичкою кожного дня. Тут ключ успіху в помірності та сталості. Все, що надміру, приносить, на жаль, короткочасний результат. Постійна комфортна турбота про себе – це успіх довгою у життя!

30 років - чудовий час для виходу на новий якісний рівень власного розвитку!

Кен Могі у своєму світовому бестселері «ІКІГАЙ. Сенс життя японською. Те, заради чого варто вставати вранці», так сформулював п'ять основ гармонії та успіху:

  • Починати з малого;
  • Звільнити себе;
  • Гармонія та стійкість;
  • Радіти дрібницям;
  • Бути тут і зараз.

І, якщо вас почнуть долати сумніви, подумайте про це і займіться дивовижною творчістю – набуттям балансу життя!

Попередній пост
Психологічний тест про життя
Простий тест про те, яким ти бачиш своє життя насправді
Наступний пост
життя на краще
ПРОвидіння: як у новому році створити життя у добробуті

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

«МастерШеф 13»: дивитись онлайн 11 випуск від 20.04.2024

У новому випуску шоу «МастерШеф 13» учасникам доведеться вивчити кодекс кулінарних правопорушень, аби не нести відповідальності на битві чорних.
Foodstyle

Бренд Fiorelli – переможець номінації «Ігристе вино року 2023»

Fiorelli – бренд ігристих вин та напоїв отримав престижну нагороду «Ігристе вино року 2023» за результатами аналізу експертів Аналітичного центру «Вибір Країни».
Lifestyle

Велика субота: традиції та головні заборони перед Великоднем

Субота перед Великоднем – це святий день, який надає унікальну можливість для роздумів та духовного оновлення.
Психологія

Мультфільми для 3-річних дітей: розвиваємо мислення та уяву

Найкращий вибір мультфільмів для дітей 3 років.