Як допомогти людині у стресовій ситуації: 5 простих кроків

стрес
Психологиня Наталя Підлісна дала чіткі та прості поради, як повернути людину, щойно пережившу сильний стрес, до нормального стану.

Українці по-різному відчувають життя в умовах повномасштабної війни, а ті, хто бодай раз чули чи бачили вибухи добре знають, що таке стресова ситуація.

Коли на людину впливає щось шокуюче, травмуюче, то вона перебуває в дисбалансі – не може зосередитись, не може щось запам'ятати. Вона може мовчати, або бігти кудись, коли треба ховатися, або навпаки – коли треба бігти, вона ховається. І поведінка такої людини не повинна лякати насамперед вас. Її стан, вчинки – це нормальна реакція на травмуючі події. А ви можете допомогти!

– коментує психологиня Наталя Підлісна в ефірі програми «Ранок Вдома» на каналі «Дом».

Наталья Подлесная

Кризовому консультуванню вчать не тільки психологів і лікарів, а і парамедиків, пожежників. Тому слід негайно викликати лікарів або службу ДСНС і до їхнього прибуття залишатися з потерпілим.

Якщо ви відчуваєте в собі сили допомогти, психологиня радить зробити п'ять простих кроків.

  • Перший крок: підійти до людини й спробувати встановити з нею зоровий і аудіальний контакт. Запитайте в неї, чи чує і чи бачить вона вас. І якщо вона ствердно відповідає, спробуйте зробити разом дихальну практику – повільний вдих і видих. Тобто ваша задача номер 1 – встановити контакт.
  • Другий крок: важливо відновити орієнтацію. Запитайте в людини, чи вона розуміє, де знаходиться, що відбулося від минулого до теперішнього часу. Якщо чіткої відповіді немає – допоможіть прокласти ланцюжок подій.

девушка в стрессе

  • Третій крок: допомогти людині повірити у власну компетентність. Для цього слід дати якесь просте завдання, наприклад, одягнути куртку чи зібрати речі в сумку. Людина повинна розуміти, що має самоконтроль.
  • Четвертий крок – дати виговоритися. При цьому важливо уважно слухати і висловлювати розуміння.
  • П'ятий крок – запевнити людину, що до приїзду допомоги, ви залишитеся з нею. Якщо вам треба піти – слід знайти когось, хто може залишитися замість вас.

Попередній пост
інтимне життя
Виведуть інтимне життя на новий рівень: 3 книги з сексології
Наступний пост
Як адаптуватися на новому місці
Як адаптуватися на новому місці та почуватися у безпеці під час війни

Новини партнерів

Fresh

Шоубіз

POSITIFF розповів про свою нову кохану дівчину

За лаштунками зйомок інтелектуально-розважального шоу «єПитання» музикант POSITIFF розповів про спільні традиції з дівчиною.
Весілля

Олов'яне весілля: як відсвяткувати 10 років від дня весілля

Все, що вам потрібно знати про десяту річницю весілля.
Lifestyle

«Тримай спину!»: лікарі-невропатологи – про неврологічне здоров’я українців під час війни

Як змінилися запити українців у галузі неврології за минулі два роки, які зараз у лікарів-невропатологів пріоритети, чому неврологія стала стратегічною галуззю під час війни.