Дети и война: совет психолога, как вести себя родителям

Дети и война: совет психолога, как вести себя родителям
Как не травмировать ребенка и в то же время рассказать правду о том, что происходит в стране, рассказала психолог, руководитель детского клуба «Совенята» Оксана Пшегорницкая.

«Про дітей і війну. Ця тема постійно піднімається в розмовах і я постійно говорю одне й те саме: я ЗА те, щоб говорити з дітьми про це. Не треба їх лякати, пояснення має бути простим і в межах дитячого розуміння. Але робити вигляд, що все ок (якщо з вами з психологічної точки зору не все ок), не варто.

Якщо відбувається травмуюча подія (розстріл Небесної сотні, МІ-8, боїнг, Зеленопілля, Волноваха, Ілловайск), мама три дні плаче, а тато п'є, вашу дитину навряд чи задовольнить відмазка про те, що все ОК. Плюс загальна напруга в суспільстві. Плюс розмови однолітків. Плюс розмови дорослих, які вхоплює дитина.

Щоб знизити тривожність, я люблю малювати або ліпити разом. Причому я за малювання на підлозі (нижче рівня стола, без критичного оцінювання малюнків, малювання фарбами – ідеально). Дітям добре зробити щось ритуальне – віднести квіти на Інститутську, намалювати малюнок бійцям. Якщо ви помагаєте раненим і дитина бере учать – супер.

Бути причетним до загальної справи маленьким правильно і корисно. Але вато враховувати індивідуальні особливості дитини, не лякайте її сильніше, не тягніть в палату до важкохворих. І говоріть, розмовляйте, пояснюйте. Складні геополітичні розклади не треба :)

Щодо телевізора, то я категорично проти телевізійних новин в присутності дитини. Це удар по двом каналам сприйняття плюс нагнітання, це і дорослим не дуже корисно. Відео теж не треба включати, фото розкиданих частин тіл теж дивіться вночі, без дітей», – написала психолог на своїй сторінці у Фейсбук.
 

Предыдущий пост
Как планировать свой день?
Как планировать свой день?
Следующий пост
Мария Яремчук жутко изуродовала себя
Мария Яремчук жутко изуродовала себя

Новости партнёров

Fresh

Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.
Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна
Foodstyle

Полезные свойства голубики для детей и взрослых

Голубика в вашем рационе – преимущества и противопоказания.