Дитячі книжки, які мають жити на кожній поличці

книги
Кінець грудня – час підсумків і складання планів на майбутнє. А також – час поповнення стратегічних запасів дитячих книжкових поличок. Проект підтримки дитячого читання «BaraBooka.

Простір української дитячої книги» щороку допомагає батькам, учителям та небайдужим дорослим розібратися в різноманітті книжок для дітей і підлітків. Цього року список найкращих родинних видань 2018 року «Топ БараБуки» вмістив 21 позицію – від книжок-розгляданок для малюків до підліткового фентезі, від найкращих поетичних видань до розкішних пізнавальних книжок. 

Для дошкільнят

Серед відзначених цьогоріч БараБукою книжок багато різноманітних за форматом і жанром видань для малючків (0+) і дошкільнят (4+). 

У номінації «Дебют року в ілюстрації» перемогла художниця Катерина Сад за книжку «Ідея на мільй000000н» («Видавництво Старого Лева»), у якій вона є не лише авторкою малюнків, а й текстів. Це яскрава книжка про мистецький стартап команди кмітливих качок. Прочитавши цю життєствердну історію, дорослим і малючкам буде над чим замислитись, а можливо, текст надихне на ідею створення нових оригінальних стартапів. 

/storage/shares/uploads/files/%D0%86%D0%B4%D0%B5%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BC%D1%96%D0%BB%D1%8C%D0%B9%D0%BE%D0%BE%D0%BE%D0%BE%D0%BE%D0%BE%D0%BD.jpg

Поетичною книжкою року названо збірку віршів Галини Крук «Раз овечка, два овечка» («Віват»). Із віршами, які ввійшли в збірку, легко можна грати в ігри, вчитися лічбі й всіляко фантазувати, а бавлячись із тінями й водночас читаючи добру поезію, можна навіть подолати страх темряви. 

/storage/shares/uploads/files/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%20%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0%2C%20%D0%B4%D0%B2%D0%B0%20%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BA%D0%B0.jpg

У номінації «Перша книжка малюка» перемогла художниця Інна Руда з вімельбухом «Новорічні канікули» («Каламар»). На цупких картонних сторінках годинами можна розглядати передноворічне місто і чим воно живе. 

/storage/shares/uploads/files/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%96%D1%87%D0%BD%D1%96%20%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B8.jpg

Ілюстрованою книжкою року визнано книжку про пошуки себе «Сова, яка хотіла стати жайворонком» Галини Вдовиченко і Христини Лукащук. Це історія змусить замислитися над тим, що Жайворонку – жайворонкове, а Сові – совине. Книжка вражає своїми ілюстраціями і неповторним стилем художниці. 

/storage/shares/uploads/files/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%2C%20%D1%8F%D0%BA%D0%B0%20%D1%85%D0%BE%D1%82%D1%96%D0%BB%D0%B0%20%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%20%D0%B6%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BC.jpg

Завдяки «Мистецькому Арсеналу» та «New Cave Media» історія Оксани Були «Туконі. Мешканець лісу» («ВСЛ») вийшла за межі книжкового формату і набула формату 3D, за що отримала відзнаку від БараБуки «Інтерактивний книжковий проект року». 

Єдина книжка, яка зібрала дві нагороди, – книжка-картинка Надьожної «Зуб»: спецвідзнака «Партнерство року» (видавництво «Книгаренька» та Літературна агенція «BaraBooka») та «Вибір читачів». Історія про самореалізацію і сродну працю відгукнулася найбільшій кількості книгодрузяк, які взяли участь у голосуванні. Вигадала історію Зуба відома ілюстраторка Надія Кушнір, яка під псевдонімом Надьожна малює популярного інтернет-персонажа Гуся.

/storage/shares/uploads/files/%D0%97%D1%83%D0%B1.jpg

Для молодшої і середньої школи

Авторів книжки «Я так бачу», що отримала відзнаку за нон-фікшн під час Книжкової виставки в Болоньї, БараБука назвала «Ілюстраторами року». За іменами Романи Романишин та Андрія Лесіва з творчої студії «Аґрафка» варто стежити всім, кого цікавлять якісні українські книжки. Великоформатне видання «Я так бачу» («ВСЛ») допомагає дітям і дорослим зрозуміти, як влаштовані органи зору, а також відкриває купу цікавинок про очі. Також варто звернути на першу частину дилогії – книжку «Голосно. Тихо. Пошепки», присвячену світу звуків.

Продовжимо пізнавати світ разом із Вільямом Шекспіром – біографія британського драматурга, яку написала для дітей Валентина Вздульська отримала відзнаку в категорії «Пізнавальна книжка року». БараБука також радить звернути увагу на всю біографічну серію видавництва «ІПІО». Там, наприклад, можна прочитати захопливий життєпис Ілона Маска у виконанні Маші Сердюк!

/storage/shares/uploads/files/%D0%92%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D0%BC%D0%BE%D0%BC%20%D0%A8%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D1%96%D1%80.jpg

Продовжує тему біографій наймасштабніший проект року в дитячій літературі – двотомник видавництва «Видавництво» «Це зробила вона» і «Це теж зробила вона». Цим книжкам БараБука присудила відзнаку «Соціальний проект року»: сотня більш і менш відомих українок об’єднали в роботі понад двісті творців проекту, авторів та ілюстраторів.

/storage/shares/uploads/files/%D0%A6%D0%B5%20%D0%B7%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0%20%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B0.jpg

«Родинною книжкою року» БараБука назвала збірку рецептів «Ням! Готують діти», яку видало «Братське». Готувати їжу й справді веселіше всією родиною, а щоб малим читакам було цікаво й по силах, відома фуд-блогерка Маша Сердюк вибрала 25 легких і смачних рецептів.

/storage/shares/uploads/files/%D0%9D%D1%8F%D0%BC%21%20%D0%93%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%8E%D1%82%D1%8C%20%D0%B4%D1%96%D1%82%D0%B8.jpg

Пригодницька повість для молодших школярів «Таємне завдання капітана Кепа» Сергія Лоскота («Ранок») здобула відзнаку за яскравий авторський гумор. Саме капітанові Кепу належить славнозвісна фраза «Агов! Брамники! Відчиняйте, сто оселедців через море!».

/storage/shares/uploads/files/%D0%A2%D0%B0%D1%94%D0%BC%D0%BD%D0%B5%20%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%96%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%9A%D0%B5%D0%BF%D0%B0.jpg

Глибока повість про постапокаліптичне суспільство «Mox Nox» від Тані Малярчук («ВСЛ») отримала відзнаку «Політ в дитліт» – за вдалий дебют авторки дорослих книжок у дитячій літературі. Таким чином редакція БараБуки спонукає «дорослих» авторів пробувати себе в ролі авторів дитячих книжок.

/storage/shares/uploads/files/Mox%20Nox.jpg

Створення безплатної електронної книжки для молодших підлітків – досить сміливий хід. Тому поза конкурсом варто згадати збірку «Окуляри та кролик гном» видавництва «Братське» – крім інших, до неї ввійшли оповідання трьох редакторок БараБуки. Кумедні історії з життя дівчат та хлопців можна безкоштовно завантажити на сайті видавництва.

Для підлітків

Один із помітних трендів 2018-го – вибух підліткової літератури. З цієї причини навіть було створено окрему номінацію – «Підліткове фентезі року», де перемогла книжка Володимира Арєнєва «Дитя песиголовців» із фантастичного циклу «Сезон кіноварі»  (Видавничий дім «КМ Академія» / «АССА»). Інша авторка підліткового фентезі, Наталія Матолінець із книжками «Варта у Грі» («АССА») та «Гессі» («Віват») була відзначена як «Дебют року у прозі». А серед не-фантастики для підлітків перемогу здобула Олена Рижко за книжку «Знає тільки Мару» (видавничий центр «Академія») про мандрівки підземеллями та диґерів.

/storage/shares/uploads/files/%D0%94%D0%B8%D1%82%D1%8F%20%D0%BF%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%86%D1%96%D0%B2.jpg

Що ж до пізнавальних книжок для тінейджерів – відзначено було цілу серію проекту «ЛакіБукс», у якій – книжка про цікаву математику («#Щотакематиматика» Кузька Кузякіна), про сучасні ґаджети («Як зрозуміти свій ґаджет» Андрія Тужикова) та про біотехнології («Літо довжиною в ДНК» Аліни Штефан).

Мабуть, найвідомішою підлітковою книжкою цього року став «Щоденник Лоли» Ольги Купріян («#книголав»), написаний за мотивами популярного серіалу «#Школа». Однак Ольга входить у склад журі, тому її книжки, як і книжки, до створення яких причетні інші учасниці «БараБуки», не брали участі в конкурсі. 

Однак, безсумнівно, варто згадати передовсім дві серії видавництва «Ранок», до створення яких долучилася редакція БараБуки. Це, по-перше, серія «Читальня» – чудові недорогі книжки для розчитування молодших школярів, із різноманітними цікавими сюжетами, крупним шрифтом та гарними ілюстраціями. По-друге, серія «Слухай серцем» – п’ять книжок-картинок на вік 4+, «суперсила» яких – проговорення певної емоції, розвиток емоційного інтелекту в маленьких читачів. Мабуть, найвідоміша книжка серії – зворушлива історію про стареньку бабусю «Моя Ба» Тані Стус.

2018-й став успішним роком для української дитячої та підліткової книги. Автори, ілюстратори та видавництва сміливо бралися за непрості теми, адже впевнені: про будь-що можна поговорити з дитиною, головне – дібрати відповідні слова та образи. Так з’явилася дитяча і підліткова література, яка проговорює високе мистецтво, таємниці науки, питання самоусвідомлення чи переживання втрати.

Проте не залишилися поза увагою і звичайні, близькі дітям сюжети – відвідини лікаря чи поїздка на море, боротьба зі страшними снами чи велика як всесвіт мамина любов. Ці теми поставали в книжках різних жанрів та форматів та були виконані на високому рівні. Довгий список цьогорічного Топу БараБуки налічував аж 54 видання, тож кожна родина може знайти там бажані книжки для себе і своїх дітей.

Давай дружить в Инстаграм!

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
не айфон
5 отличных смартфонов для тех, кому надоел iPhone

Новости партнёров

Fresh

Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.
Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна