Що треба знати про інтуїтивне харчування, щоб їсти все та худнути

худеть без диет
Їсти все, що хочеш, та ще й худнути при цьому? Інтуїтивне харчування розкриває секрети "швидкого метаболізму"

Ти заходиш з нею у кав`ярню і з тривогою кидаєш погляд на прилавки з десертами. З тривогою, бо знаєш, що «найдешевший» шматочок тобі обійдеться калорій в 650, а це – години зо дві тренувань у залі або аж половина від твоєї дієтичної норми на день. Тим часом «та, що продала душу дияволу» без вагань обирає ласий шматок улюбленого наполеону і просить баристу не скупитися на топінг в її карамельному лате.

У чому ж її секрет?

Як насправді їсти все та не набирати вагу

/storage/shares/uploads/files/%D1%96%D0%BF2.jpg

Як би вражаюче це не звучало, але насправді схудненню без обмежень у раціоні не один десяток років. Автори книг «Дієти не працюють» Роберт Шварц та  «Правила нормального харчування» Карен Кеніг провели численні дослідження, в результаті яких встановили основні алгоритми, завдяки яким «стрункі від природи» харчуються, не відмовляючи собі у задоволенні та зберігають властиву їм будову тіла.

Фактором, що зміцнює позиції методики інтуїтивного харчування є також і те, що результати досліджень, які проводилися незалежно та в різних точках Земної кулі, виявилися тотожними.

Кінозірка Блейк Лайвлі, відома за роллю Сирени із «Пліткарки», супермодель Ольга Єрмолаєва (@banana.popcorn), інстаблогери, на чиїх акаунтах до кількох тисяч підписок: @krissi.diary, @i_am_enough та @dr_podayanova – всі вони не тільки відкрито демонструють, а ще й популяризують харчування за принципом «їсти, коли хочу та що хочу»

Не все так просто: принципи інтуїтивного харчування

Дослідники виділяють декілька рекомендацій, яких варто притримуватися тим, хто не тільки мріє скинути зайву вагу, харчуючись інтуїтивно, а й відшукати для власного організму зручну систему споживання їжі на все життя.

Гармонія з власним тілом - основна засада ІП

Слідкувати за власними відчуттями та прислухатися до них – як мантру повторюють прибічники інтуїтивного харчування. Фізичний голод – єдиний індикатор необхідності з`їсти що-небудь. Ніякі системи харчування не можуть забезпечити твій організм тією кількістю мікроелементів, вітамінів та енергії, яка необхідна саме тобі. Згадай он ту дівчину з «диявольським метаболізмом»:запитай її, чому вона замовила подвійний БігМак та отримаєш відповідь: «Ти що?! Я ж голодна як вовк!»

Тільки ти можеш знати, коли настав час перекусити, а коли – відкласти прибори та (увага!) не порожню тарілку, бо хоч страва ще залишилася, але ти вже наситилася, відповідно потреба продовжувати трапезу зникла.

«Клуб чистих тарілок» або «А в Африці діти голодують»

Тебе теж вчили їсти за маму і тата, не залишати «силу на тарілці», дожовувати останній шматок пудинга, який вже зовсім не смакує, бо вже заплачено? Якщо відповідь так, то вітаю: ти стала заручником харчового виховання, котре було дітищем радянського дефіциту та інших проблем, що розгорталися та історичному тлі. Проте не варто винити ні батьків, ні історію, навпаки: потрібно бути вдячними за те, що зараз ми можемо розібратися з істинними причинами наших переїдань та зайвої ваги.

Спочатку дуже важко звикнути до думки, що тарілку не обов`язково залишати блискучо порожньою: залишки їжі можна поставити у холодильник, віддати собаці чи, о так, можна і викинути, бо навряд чи вже насиченому шлунку три-чотири картоплини принесуть більше користі, ніж завдадуть шкоди гаманцю. Проте нейронні зв`язки теж мають здатність перебудовуватися і зовсім скоро побачиш, як одна звичка змінилася іншою.

Теж саме стосується і добавок, до речі, теж.

Захотіла додаткову порцію – на здоров`я, бери.

Тільки не забувай слідкувати за власними відчуттями і в ротовій порожнині теж: чи смакує 7-ий шматок так само, як і перший?

Дозволь собі стати гурманом - методика інтуїтивного харчування підтримає у цьому

Перетвори трапезу у дійство, ритуал. Скороти кількість прийомів їжі на ходу на користь повноцінних сніданків, обідів та вечерь. Нехай у цей час ніхто і ніщо не відволікає тебе від об`єкту – хай це буде вишукана паста аль-денте у соусі бе-шамель чи шматок чорного хліба з вершковим маслом: розглядай його, нюхай, пробуй на дотик, вивчай його текстуру, вдихай аромат, і о так – їси! Дозволь собі насолодитися всіма нотами, всіма відтінками смаку. Зникає азарт – без вагань відкладай порцію до більш «голодних» часів.

Порівняй власні смакові відчуття, коли куштуєш той самий шматок чорного хлібу на голодний шлунок і коли просто так. Вражаюча відмінність, чи не так?

А от від телефону, ноутбука та інших мультимедіа за обідом краще відмовитись.

Те, що на екрані, видається цікавішим, ніж їжа? То може це привід завершити трапезу?

Дозволити собі … все?

Прихильники інтуїтивного харчування радять ставитися до себе, власного тіла як до коханої людини чи – ще краще – маленької дитини. Балувати себе, але водночас піклуватися. Запитувати себе: що я хочу? Але при цьому пам`ятати про користь і шкоду. Хіба любляча мама захоче годувати свою дитину пустими вуглеводами у вигляді цукрів замість свіжих сезонних персиків, слив чи ягід?

Робити вибір у власну користь.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.shutterstock.com%2Fru%2Fimage-photo%2Ftwo-pretty-fun-kids-green-smoothies-1065193502&h=AT0Jc4z_J0RoGyqg6a3q-UqJFx1gS_NZ2M1FxVOPo7jMEpN3Mqfd-nUa4QM7TBYXE7p3cJAhHAi8AYl78ZH3uOikfB4OJ928WG6015wh0rCTAkoSDRH1be_Fg7dXZ7byxUsa
/storage/shares/uploads/files/%D1%96%D0%BF3.jpg
Обирати темні сорти борошна, бо вони мають насиченішу смакову палітру, а не тому, що там менше калорій. Займатися спортом, щоб стати сильнішим та витривалішим, а не для того, аби відпрацювати отой ранковий пончик чи вчорашню опівнічну піцу.

Предыдущий пост
Как сон спасает от морщин: 9 простых способов
Как сон спасает от морщин: 9 простых способов
Следующий пост
Что происходит с нашим телом, когда мы худеем
Что происходит с нашим телом, когда мы худеем

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Таро гороскоп на май 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Что ожидает в финансах, в любовной сфере одинокой и людей, находящихся в отношениях и совет карт, на май 2024 года для каждого знака Зодиака.
Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.