Активація герпесу на фоні коронавірусу: лікар-імунолог розповіла, як підтримати свій імунітет

герпес
P
На щастя пандемія коронавірусу йде на спад, але при цьому залишає за собою безліч проблем, які кидають нашому організму нові виклики. Один з них - активізація хронічних та вірусно-бактеріальних інфекцій.

Саме про ускладнення в постковідний період, особливості роботи імунітету, способи його зміцнення та ролі в боротьбі з герпетичними інфекціями, нам розповіла кандидат медичних наук, алерголог-імунолог Осипова Людмила Станіславівна.

Осипова Людмила Станіславівна

К.м.н., доцент, завідувач лабораторії клінічної імунології, автор понад 350 публікацій, співавтор 2 підручників (1 з них національний підручник), автор 2 навчальних посібників та 6 монографій, має 2 винаходи, активно виступає доповідачем на міжнародних конференціях. Член європейської академії алергології і клінічної імунології (EAACI), член української школи молекулярної алергології і імунології (USMAI).

За останній рік було проведено дуже багато досліджень, які показують, що навіть легкий перебіг коронавірусу активізує не активні до цього в нервовій тканині віруси групи герпесу. І це може бути не тільки герпес, який висипає на шкірі та слизових, а й ті типи, які не мають видимих симптомів, а виражаються у формі частих ГРВІ, або у вигляді синдрому хронічної втоми.

Багато людей списують це на постковідний синдром, а направду це відбувається на тлі перенесеного коронавірусу, або навіть на тлі такої суспільної депресії. А депресія, як ми знаємо, знижує імунологічну реактивність, що призводить до загострення герпетичних інфекцій.

Ось, наприклад, зараз за вікном літо. І що ми з вами маємо? Люди побігли на пляж, поїхали на відпочинок на море. І зрозуміло, що до цього всі сиділи вдома і, називається, дорвалися до ультрафіолету. Але більше ніж 15 років тому було доведено, що підвищений рівень від сонячної інсоляції загострює хронічні проблеми, особливо вірусного ґенезу.

девушка на отдыхе

Ви навіть самі могли спостерігати, що людину, яка приїхала з відпочинку, можна впізнати не стільки за рівнем засмаги (бо у кожного він різний), а скільки за рівнем герпетичних висипань.

Дуже часто люди приїжджають з моря та жаліються, що відпочивали-відпочивали, але все одно їх турбує погане самопочуття. І це не дивно, адже підвищена сонячна інсоляція дає нам загострення хронічних вірусних інфекцій.

Але, все ж таки, не варто обходити стороною постковідний синдром. Перебуваючи в цьому стані багато хто відзначає погіршення пам'яті, неможливість зосередитися, скаржаться на дратівливість або, навпаки, депресію, запаморочення, поганий сон, відсутність апетиту. І якраз найбільший відсоток проявів постковідного синдрому – це прояви синдрому хронічної втоми, який прогресує внаслідок загострення герпетичних інфекцій.

А герпетичні інфекції це не тільки висипання. За останнє десятиліття було проведено безліч досліджень, які показали, що часті рецидиви герпетичної інфекції призводять до появи онкозахворювань.

І якщо ми більше приділяємо увагу генітальному герпесу (який може спровокувати розвиток онкозахворювань геніталій), то останні дослідження вказують, що найбільш онкогенним є вірус Епштейна - Барр. Він живе в клітинах назофаренгіальної зони, тобто в клітинах нашого горла та імунних клітинах - В-лімфоцитах, які забезпечують нам гуморальний імунітет.

У герпеса завжди очевидні симптоми типу язв?

Первинне зараження вірусом може бути і з висипаннями, і без них. Ми маємо з вами вісім патогенних типів герпесу. А ті, які висипають, то їх тільки три.

  • Перший тип – орофаціальний (висипає на обличчі).
  • Другий тип – генітальний (висипає на геніталіях).
  • Третій тип – Herpes zoster (вражає шкіру і слизові покриви та дає ускладнення на центральну нервову систему).

Четвертий тип – Вірус Епштейна - Барр, п’ятий тип – цитомегаловірус, шостий та сьомий типи - вони не дають висипання. Восьмий тип – це Саркома Капоші, який проявляється у ВІЛ-інфікованих громадян.

Більш того, вже доведено, що перші три типи герпесу не завжди проявляються у вигляді висипань. Близько 25-30% пацієнтів, в який лабораторно була підтверджена активація вірусів герпеса 1, 2 або 3 типу, не мали видимих ознак. Це могли бути атипові форми, які нагадували дерматити чи алергічні враження шкіри.

герпес

А що робити, якщо симптомів герпесу немає?

Що значить симптомів немає? Симптомами можуть бути головні болі, відчування повзання мурах по шкірі (парестезія), слабкість, безпричинне підвищення температури. От наче людина здорова, а тут в неї раз на тиждень, або раз на день піднімається температура – 37.1, 37.2 чи 37.3. Температура начебто і невелика, але людина почуває себе дуже погано.

І багато хто в таких випадках рекомендує займатися спортом. І це велика помилка! Під час активації вірусної інфекції фізична активність призведе до ще гіршого стану. І тоді треба з’ясовувати який саме герпес активувався і приступити до лікування.

А щоб з’ясувати, що це саме герпес, треба робити тест?

Щоб з'ясувати, чи є в організмі вірус герпесу, треба здати аналіз крові на виявлення антитіл до вірусу класу IgM та IgG. Дізнатися, з яким саме різновидом вірусу ви зіткнулися, а також з'ясувати ступінь активності інфекції допоможе аналіз ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція).

Чи потрібно дотримуватися якихось дієт при герпесі?

Коли у людини є хронічні захворювання, а особливо їх активація, треба повноцінно харчуватися. Важливо насичувати свій організм білками, жирами та вуглеводами.

Дефіцит тих же білків може призвести до зниження рівня імунологічної реактивності. Якщо ми будемо виключати якісь інші продукти, то зможемо зробити дефіцит вітамінам, або мікроелементам.

питание

Тому, безумовно, потрібно звертати увагу на стан свого здоров’я і підтримувати свою імунну систему. Але варто пам’ятати, що при коронавірусі не можна приймати імуномодулятори, які значно стимулюють імунну систему. Це може викликати цитокіновий шторм.

Варто звертати увагу не на ті препарати, які жорстко стимулюють імунну систему, а на препарати, які модулюють імунну відповідь. І таким препаратом є препарат «Віусид».

Що особливого в «Віусиді»

Це біологічно активна добавка (БАД), яка дозволить нам не перестимулювати імунну систему, а підтримати імунітет в нормальному стані. Основна складова препарату - це активована гліциризинова кислота, головна складова кореня солодки. А екстракт кореня солодки має антибактеріальну дію на золотистий стафілокок, на деякі види стрептококу, а також противірусну дію на багато вірусів, в тому числі і герпетичних.

Вже чітко доведено, що гліциризинова кислоти має антибактеріальну дію при 1 та 2 типі герпесу, позитивно впливає при інфікуванні вірусом Епштейна-Барра, при цитомегаловірусі, а також при вірусі папіломи людини.

І останнім часом навіть говорять, що гліциризинова кислота може бути альтернативою частому застосуванню антибіотиків, саме як вирішення проблеми антибіотикорезистентності.

Ще дуже важлива складова «Віусиду» - це глюкозамін. Всі ми знаємо, що це хондропротектор. Але для нього були виявлені дуже цікаві дії - позитивні впливи при герпетичній інфекції. Буквально 3-4 роки тому була опублікована дуже цікава робота та доведено, що активований глюкозамін зупиняє розвиток вірусів герпесу 1-го типу.

Навіть був проведений експеримент, коли заражали око кролика герпесом 1-го типу та лікували глюкозаміном активованим. Результати були на рівні протигерпетичного препарату Ацикловір. При чому в експерименті приймали участь три препарати: активований глюкозамін, не активований глюкозамін і Ацикловір.

Експеримент закінчився такими висновками:

  • не активований глюкозамін практично не давав ніякої дії та перебіг лікування був такий, як при звичайному заживлені (з більмом та порушенням зору).
  • активований глюкозамін, який вміщується в «Віусиді», діяв на рівні протигерпетичних препаратів.

Далі Аргінін. Це амінокислота. Було доведено, що достатнє вживання аргініну знижує майже у два рази ризик бактеріальних і вірусних інфекцій. Також доведено, що аргінін дуже добре впливає на ендотелій судин та відновлює імунологічну реактивність.

Японці давним-давно включили комбінації глюкозаміну з аргініном, або аргініну з гліцином в комплексну терапію при лікуванні онкозахворювань. І було доведено, що застосування цих складників навіть зменшує побічні ефекти від хіміотерапії.

«Віусид» також вміщує аскорбінову кислоту. Ми, начебто, знаємо про аскорбінову кислоту все. Але забуваємо таку річ, що, наприклад, у курців добова потреба в цьому вітаміні зростає майже в 10 разів у порівнянні з тими людьми, які не палять.

Тобто, при стресі чи різних хронічних захворюваннях, добова потреба в аскорбіновій кислоті зростає від 5 до 10 разів. При цьому додаткове джерело аскорбінової кислоти має бути не тільки в взимку, а й влітку.

виусид

Ще одна складова «Віусіду» - це цинк. Недостатність цинку в організмі дає додатковий ризик виникнення вірусних і бактеріальних інфекцій. До того ж цинк являється дуже потужним антиоксидантом. Якщо його не вистачає в організмі, то ми маємо порушення функцій тимусу, тобто вилочкової залози.

У нашому організмі відбувається процес тканинного дихання, внаслідок чого виникають вільні радикали. У нормальній кількості організму вони потрібні. Але куріння, стрес, погана екологія, погана їжа сприяють накопиченню надлишку вільних радикалів. Антиоксиданти якраз стабілізують цей процес. Саме антиоксиданти змушують наш імунітет добре працювати, підтримують нас в хорошому вигляді, перешкоджають старінню.

Саме цинк бере участь у більшості процесів, які відбуваються в нашому організмі, в тому числі у формуванні імунітету, синтезі чоловічих статевих гормонів, а також в регуляції багатьох обмінних процесів.

У плані антиоксидантів у «Віусиді» є ще вітаміни групи В: Піридоксин (В6), фолієва кислота (В9), кальцій пантотенат (В5), ціанокобаламін (В12).

Вітаміни групи В відновлюють нормальну функцію нервової системи. Це перше, про що ми можемо думати, коли говоримо про герпеси. Бо герпеси вражають не тільки клітини імунної системи, а вважаються нейроінфекціями. Тобто вони споріднені до нервової системи та вражають нервову систему.

Ну і яблучна кислота. Остання складова «Віусиду», яка виступає джерелом енергії для клітин. Вона стимулює обмін речовин, покращує кровообіг, бере участь в реакціях синтезу проферментних структур, активує механізми виведення надлишків рідини з організму, покращує перистальтику кишечника, підвищує опірність організму інфекціям.

Чи можна «Віусід» приймати без призначення лікаря?

Препарати діляться на фармацевтичні, які мають призначатися за призначенням лікаря, та на біологічні активні добавки. «Віусід» відноситься до останніх. Так ось БАДи можна приймати без призначення лікаря.

Але важливо дотримуватися правил. Якщо приймати «Віусід» з профілактичною метою, то це лише 1 саше на день, а якщо в лікувальних цілях – 2-3 саше. Його треба розводити в 100-150 мл води або апельсинового соку. Виходить такий корисний коктейль. Як довго можна приймати? Профілактичну дозу можна приймати досить довго, але курсами не менше ніж 10-14 днів.

Предыдущий пост
Детокс-диеты
Детокс-диеты: гастроэнтеролог и диетолог рассказали, помогают ли они на самом деле
Следующий пост
Витамин А
Чем грозит избыток витамина А, и как его правильно употреблять

Новости партнёров

Fresh

Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.
Шоубиз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна