Книги як стиль життя: 5 переваг читання художньої літератури

книги
Статья эксперта
Читання не тільки розвиває та тренує уяву, збагачує мову та покращує здатність до співпереживання, але й допомагає людям краще розуміти і відчувати один одного.

Останнім часом все частіше чую від своїх друзів і знайомих, що вони не читають художню літературу, оскільки вважають її абсолютно не вартою витраченого часу. Буцім читаючи нон-фікшн, вони отримують потрібні для життя знання і навички, знаходять відповіді на свої запитання, покращують свій професійний рівень тощо.

Катерина Дем'янчук
Перекладач і автор книг.

Сила книжки

Гаразд, розберімося разом. З самого дитинства нам говорили, що в книжках сховано величезну силу – знання. Але не сказали іншої – важливішої – сили. Вона полягає у вмінні структурувати отримані знання, застосовувати їх на практиці, використовувати у своєму повсякденному житті. Без цього вміння скільки б ви не прочитали, скільки б не запам’ятали з прочитаного – це лише набір інформації, яку невідомо як застосовувати.

Так, наприклад, в якийсь момент ви відчуваєте, що заплуталися, не знаєте як вчинити у складних життєвих обставинах або де знайти вихід з ситуації, що склалася. Більшість кидається до книжок з саморозвитку, де люди діляться своїм досвідом подолання життєвих негараздів, проблем або дають поради про те, як ви маєте мислити, що ви повинні відчувати і хотіти або не хотіти.

Все це надзвичайно корисно і цікаво. Але… Ось ви прочитали книжку, проте продовжуєте думати як і раніше, відчуття не змінилися, а бажання залишилися нездійсненими. Як так? Книжка була не корисною? Час витрачений намарно? Аж ніяк. Просто тепер вам потрібно все це осмислити, прийняти і відчути.

родители и дети читают книги

Плачемо, сміємось і радіємо

Ось тут приходить на допомогу художня література. Коли ви читаєте художню книжку – ви ніби очищуєте свою свідомість. Правильно підібраний і вчасно прочитаний художній твір може зробити диво. Річ у тім, що читаючи художню книжку, ми ніби проживаємо чиєсь життя, можемо відчути все, що відбувається з героями. Ми плачемо і сміємось, переживаємо і радіємо разом із ними. Таким чином, нам ніби дають змогу застосувати отримані знання на практиці, але без шкоди для себе.

Та часом художня книжка може стати в пригоді і незалежно від іншої літератури, бо ви раптом побачите знайому ситуацію і прочитаєте про те, як персонаж вирішував її.

Емоційне очищення

Ще однією перевагою читання художньої книжки є те, що ви можете відпочити морально й інтелектуально. Ви занурюєтеся в зовсім інший світ, який живе власним життям і за своїми правилами. Це, свого роду, емоційне очищення, перезавантаження, відпочинок. Якщо зануритися «з головою» у сюжет книжки, то, відірвавшись, відчуття таке, ніби ви прокинулися віді сну.

девушка читает книгу

Складова креативності

Я назвала вже 4 переваги читання художньої книжки, і цей перелік можна продовжувати майже до нескінченності. Проте, мені б хотілося виділити ще одну перевагу. На мій погляд, часом вона є найважливішою. Художня книжка не лише впорядковує думки, але ще й розширює кругозір і розвиває уяву, а вони, своєю чергою, є основними складовими креативності, важливість якої складно заперечити навіть скептикам.

Насамкінець хочу запропонувати свій список художньої літератури, який вплинув на мене за останній час.

  • «Дружина доглядача зоопарку», Діана Акерман. Надзвичайно сильна книга про відвагу, співчуття і самопожертву в часи Другої світової війни.

Дружина доглядача зоопарку Діана Акерман

  • «Зулейха відкриває очі», Ґузель Яхіна. Скажу відверто, книжка настільки сильна емоційна, що я могла сприймати лише 10-15 сторінок на день. Але щодня я потребувала наступної порції емоцій.

Зулейха відкриває очі Ґузель Яхіна

  • «Зникнення президента», Білл Клінтон, Джеймз Паттерсон. Якщо хочете легкого бойовика – ця книга саме те, що потрібно.

Зникнення президента Білл Клінтон, Джеймз Паттерсон.

  • «Пастка на людей», Роберт Шеклі. Тут не потрібні коментарі, оскільки це одна з книжок класики наукової фантастики.

Пастка на людей Роберт Шеклі

  • «Голос», Крістіна Далчер. Ця книжка точно не залишить байдужою жодну жінку. Ще б пак, тут чоловіки дозволили собі позбавити жінку права голосу (в прямому сенсі – не більше ста слів на день).

Голос Крістіна Далчер

  • Ну і як же без книжок усім відомого і всіма улюбленого автора Ельчі Сафарлі. Тут я навіть не можу виділити одну. Проте усі вони точно торкнуться найпотаємніших струн вашої душі.
Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Балкон
Как превратить балкон в уютное место для работы на карантине

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Таро гороскоп на май 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Что ожидает в финансах, в любовной сфере одинокой и людей, находящихся в отношениях и совет карт, на май 2024 года для каждого знака Зодиака.
Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.