5 свобод тварини, які забезпечують унікальні потреби собаки або кота

унікальні потреби собаки або кота
У сучасному світі все більше людей приходять до розуміння, що гармонійне співіснування з домашньою твариною повинні будуватися на розумінні природних потреб цієї тварини.

Багато популярних світових трендів у нас лише починають приживатись , а деякі й взагалі ще виглядають дивиною. Наприклад, оснащення приватного будинку або дачі спеціальними дверцятами, які дозволяють тварині вільно виходити надвір і при цьому обладнані механізмами контролю пересування тварини та збереження тепла в приміщенні. Або облаштування різнорівневих вертикальних лабіринтів для котів уздовж зовнішніх стін приватного будинку. Чи розміщення на ділянці так званих «катіо» (catio), або патіо для котів – спеціальних закритих сіткою двориків, де тварини можуть гратися та гуляти. Pet-friendly офіси, куди можна прийти з домашнім улюбленцем, також набувають все більшої популярності в усьому світі. У багатьох європейських країнах власники купують медичне страхування для своєї тварини.

Україна поки що на початку шляху до цих стандартів. І освітні проекти Royal Canin – один із способів роз’ясненні принципів відповідального володіння домашніми тваринами.

Що таке відповідальне ставлення до домашніх тварин?

Перш за все, це обов’язок власника піклуватися про потреби свого кота чи собаки протягом усього життя. Основою відповідального ставлення до домашньої тварини є забезпечення її основних потреб:

  • здорове харчування;
  • вода;
  • свіже повітря;
  • захист від травм і хвороб.

кот в руках

Втім, поняття благополуччя тварини набагато ширше. Воно включає в себе також задоволення соціальних та поведінкових потреб тварини. Саме такий підхід дозволяє побудувати повноцінні взаємини між власником та твариною – стосунки, сповнені приязні, любові та поваги.

Які переваги відповідального ставлення до тварини?

  • Теплі та тривалі стосунки, які приносять радість і власнику, і тварині.
  • Уникнення багатьох незручностей, пов’язаних із утримуванням домашніх тварин у соціумі: шум, фекалії на вулиці, запах, безпритульні тварини, агресивна поведінка.
  • Захист тварин від жорстокого поводження. Ознайомитися з чинним українським законодавством з цього приводу можна за посиланням: https://www.president.gov.ua/documents/3447-iv-3976

5 свобод тварини, що визначають її благополуччя

Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (ОІЕ) визначає благополуччя тварин як повагу до п’яти свобод, які забезпечують унікальні потреби собаки або кота. Також ці свободи входять до Всесвітньої декларації благополуччя тварин (Universal Declaration on Animal Welfare). П’ять свобод тварин – це:

  • Свобода від голоду та спраги. Правильно підібране харчування є базовим проявом відповідального ставлення до тварини. Для підтримання здоров’я та забезпечення життєвою енергією тварина повинна мати вільний доступ до води та їжі. Причому забезпечення здоров’я улюбленця через харчування можливе лише за умови, якщо раціон був розроблений під потреби конкретної тварини, а його порція відповідає рекомендаціям. Залишки зі столу людей, зазвичай, занадто калорійні та мають низьку харчову цінність. Що стосується так званого натурального раціону, то не фахівець не зможе підібрати його у домашніх умовах таким чином, аби справді задовольнити всі потреби організму конкретної тварини. Керуючись дослідженнями міжнародних організацій (FEDIAF, AAFCO, WSAVA) та власних наукових центрів, Royal Canin створює науково обґрунтоване харчування. В його основу покладено нутрієнтний підхід. Адже те, що ми називаємо інгредієнтами (м’ясо, овочі, злаки), є лише джерелом нутрієнтів (поживних речовин). І саме поживні речовини (а не інгредієнти) відіграють ключову роль. Білки, жири, вуглеводи, мікро- та макроелементи – це фундамент збалансованого харчування а, отже, і здоров’я тварини. Кожен раціон Royal Canin – це складний пазл із більш ніж 50 нутрієнтів, збалансованих під потреби конкретної тварини з огляду на її вік, породу, розмір, спосіб життя та фізіологічний стан.
  • Свобода від дискомфорту полягає в створенні безпечного середовища, в тому числі забезпечення місця для проживання, сну та відпочинку

Знайоме і передбачуване середовище в помешканні знижує рівень стресу домашньої тварини. Зона для сну і для котів, і для собак повинна бути облаштована в теплому, тихому та захищеному від протягів місці. Коти полюбляють спати поруч із джерелом тепла (радіатори опалення або підвіконня), а деякі собаки можуть бути привчені спати в будці або вольєрі.

Зона для сну має розташовуватися подалі від інших ресурсів життєзабезпечення, таких як миски для корму чи води, туалет. В ідеалі, не слід ділити з домашньою твариною спальню. Котам необхідно створити тривимірне середовище для життя (місця для ігор та відпочинку як на рівні підлоги, так і на висоті). Оскільки у котів є потреба дряпати різні поверхні та заточувати кігті, варто придбати спеціальний стовпчик або килимок для дряпання. Це допоможе вберегти речі та предмети інтер’єру від пошкоджень. Якщо в одному помешканні живе кілька тварин, у кожної повинно бути своє окреме місце для годування й миска, а якщо йдеться про котів – то й окремий лоток для туалету.

  • Свобода від болю, травм або хвороб здійснюється шляхом надання медичної допомоги, а також превентивних заходів із профілактики захворювань

Регулярні профілактичні огляди необхідні навіть якщо тварина не подає видимих ознак неблагополуччя. Коти більшою мірою, ніж собаки, схильні приховувати своє погане самопочуття. Тому перевіряти стан свого улюбленця варто навіть тоді, коли він виглядає цілком здоровим. Своєчасна діагностика дозволяє виявити небажані зміни на початковому етапі, коли лікування є більш ефективним і менш дорогим. Для кошенят і цуценят профілактичні обстеження рекомендується проводити кожні шість місяців. Для дорослих котів і собак важливо відвідувати ветеринарного лікаря принаймні раз на рік. Варто пам’ятати про особливі протреби кошенят та цуценят, адже перші щеплення їм, зазвичай, роблять у віці від 6 до 8 тижнів.

котята

  • Свобода прояву природної поведінки. Нерідко проблеми у взаєминах з домашньою твариною спричинені недостатнім розумінням з боку власника, що, власне, являє собою природна поведінка тварини. Наприклад, для собак дуже важливою є можливість спілкуватися з іншими тваринами того ж виду. При чому під час зустрічі з іншими тваринами ваш улюбленець повинен мати достатньо часу, аби дотриматися ритуалів привітання. Крім того, на прогулянці собаці важливо обнюхувати деякі місця (особливо ті, де поставили «мітки» інші тварини) та триматися на певній відстані від власника.

Природна потреба гризти щось може бути зумовлена певним етапом фізіологічного розвитку (коли в цуценяти ріжуться зуби) або психоемоційними факторами (коли собака працює щелепами, її організм продукує речовини, які мають заспокійливу дію). Аби тварина не псувала речі, важливо забезпечити її спеціальним іграшками-«гризунами». Деякі породи собак (тер’єри, такси) в силу своїх мисливських інстинктів схильні копати ями – важливо забезпечити їм цю можливість у такий спосіб, який не буде шкодити вам та іншим.

Природна поведінка котів – це можливість застрибувати та зістрибувати, викарабкуватися – тобто рухатися у тримірному просторі. Якщо нема можливості облаштувати «катіо», важливо звільнити для тварини відкриті полиці та поверхні шаф. Також котам потрібно мати можливість вмиватися, вилизуватися, точити кігті. Зрештою, коти за своєю природою – мисливці: їм важливо полювати на комах, невеличких птахів, гризунів. Задовольнити цей природний потяг допоможуть спеціальні інтерактивні іграшки.

  • Свобода від страху та страждань забезпечується через створення належних умов проживання, дбайливе ставлення та турботу, аби тварина не відчувала психологічних страждань.

Різний вік, породи та індивідуальні особливості обумовлюють різні потреби тварин для досягнення ними благополуччя. Але в будь-якому разі, позитивний контакт із людиною сприяє благополуччю домашніх улюбленців. Продуктивні відносини будуються завдяки проведенню часу разом і обміну досвідом.

Спільна фізична активність та/або гра, турбота (наприклад, вичісування) – це чудовий спосіб подарувати й отримати позитивні емоції. Важливо підтримувати фізичну і розумову активність тварини. Для собак це означає ігри і тренування на свіжому повітрі. Для котів потрібно облаштувати помешкання таким чином, аби спонукати їх більше рухатися і проявляти свою природну поведінку.
Допоможуть спеціальні годівниці-головоломки, які пропонують тварині «попрацювати» для отримання їжі. І завжди слід пам’ятати, що будь-які необачні або злоякісні дії – крик, фізичне покарання, ігнорування власника - можуть призвести до фізичних або психічних страждань тварини, тому краще старатися уникати їх.

Предыдущий пост
дизайн спальни
Как недорого обновить спальню за выходные: 16 практичных идей
Следующий пост
Берем собаку из приюта
Решили взять собаку из приюта? Полезная информация будущему хозяину

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Таро гороскоп на май 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Что ожидает в финансах, в любовной сфере одинокой и людей, находящихся в отношениях и совет карт, на май 2024 года для каждого знака Зодиака.
Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.