Психологиня порадила, що робити, якщо дитина малює війну

діти
Психологиня Світлана Арефнія в ефірі телеканалу СТБ у рубриці щоденного дайджесту «Все буде добре» – «Допомога психолога» дала декілька порад для батьків.

Війна — це стрес і для дорослих, і для дітей. Марія з Києва звернулася за допомогою психолога Світлани Арефнії, оскільки її дитина постійно малює війну. Першокласник Мілан зображує танки, бомбардування, ракети та бойові дії.

Світлана запевняє, що в реаліях сьогодення зображення війни дитиною є її природною реакцією на стрес. Іноді малюки не можуть пояснити словами, що відчувають, і роблять це саме через малюнки.

Якщо ваша дитина зображає війну, психологиня радить:

Не просіть дитину малювати лише позитивні картинки. Підтримуйте її в тому, що вона робить.

Просіть дитину розказувати про її малюнки. Це допоможе їй виговоритися.

Підтримуйте всі емоції дитини: від замкнутості до гніву. Говоріть, що ви приймаєте її такою, як є, розумієте її емоції і ви поруч.

Малюйте вдвох і поступово додавайте позитивні елементи. Питайте про те, хто кого захищає, що буде далі тощо. Ви можете сідати поруч і малювати щось інше та обмінюватися з дитиною цими малюнками. Таким чином поступово закладатимете в ній модель і перспективу мирної картинки.

девочка рисует

Знищіть малюнок війни разом із дитиною, щоб позбутися страхів. Ви можете запропонувати їй зробити ритуал — порвати малюнок і кинути його у смітник або спалити. Проте якщо дитина хоче повісити зображення на стіну, підтримайте її бажання.

Стежте, чи з’являються позитивні зміни в малюнках. Кожна дитина проживає стрес у своєму темпі й насиченості. Зазвичай це триває не дуже довго. Ви повинні стежити за динамікою змін у цих малюнках.

Зверніться за допомогою психолога, якщо малюнки не змінюються протягом кількох тижнів, або якщо дитина використовує лише червоний та чорний кольори. Чи натискання таке сильне, що рветься папір.

Підтримуйте свою дитину і допомагайте їй упоратися зі стресом.

Предыдущий пост
під час війни
Психологиня розповіла, як не зриватися на рідних під час війни
Следующий пост
друга половинка
Психолог розповів, що робити, якщо друга половинка почала дратувати під час війни

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Таро гороскоп на май 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Что ожидает в финансах, в любовной сфере одинокой и людей, находящихся в отношениях и совет карт, на май 2024 года для каждого знака Зодиака.
Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.