Психолог пояснила, як побороти проблему оніміння почуттів та відновити свої емоції

оніміння почуттів
Статья эксперта
Психологиня Наталя Єжова пояснила, що робити, якщо не відчуваєш емоцій і байдуже до всього.

Наталья Ежова
Психолог, сексолог и соведущая реалити «Эксы» (Новый канал).

«Сирена? Не страшно. Вдарить так вдарить. Стомилася від цього всього», – такі речі дедалі частіше чуємо навколо. Більше того – починаємо помічати і в собі. Це ознаки синдрому оніміння почуттів та емоцій.

Психологиня та ведуча реаліті Нового каналу «Екси» Наталя Єжова пояснила, як побороти відчуття, коли стало байдуже все навколо.

Це один з видів психологічного захисту – психологічний захист витіснення. «Я не можу впоратися з проблемою, тому буду її витісняти зі свого життя». Це ніби заморожування думок і почуттів, щоб звести до мінімуму душевні переживання, яких зараз не уникнути. Їх стільки накопичилося всередині, що вони тиснуть з надзвичайною силою. Людина не може їх прожити, тож тікає. Але проблема в тому, що коли немає негативних емоцій (страху, переживання), то немає й позитивних. А ще відбувається завмирання: людина зупиняє життя і відчуває: «Я не буду нічого робити, бо від мене нічого не залежить. Буде, як буде». Це погано

– каже експертка.

Як побороти проблему оніміння почуттів та відновити свої емоції?

Визнайте проблему

Усвідомте та зізнайтеся собі, що відчуваєте цей синдром, – каже Наталя. – Нагадуйте собі вголос: «Це ненормально, що літають бомби і ракети, тож я мушу ховатися в укриття і зберегти своє життя. Не можна сидіти і не боятися». Намагайтеся всіма силами не дати собі звикнути до сирен і повідомлень про небезпеку.

девушка задумалась

Зберігайте в собі життя

Зупиніться і чітко відчуйте себе. Йдеться насамперед про фізичні речі. Постукайте себе по тілу, доторкніться до очей, вух, носа, глибоко вдихніть і видихніть. Та навіть проговоріть уголос: «Я тут. Я є. Я жива».

Поверніть контроль

Згадайте про обов’язки. Почніть з банальностей: контроль вивчення дитиною домашнього завдання, кількості продуктів у холодильнику та приготування їжі, контроль розпорядку дня та 8-годинного сну.

Висловлюйте переживання

Навіть те, що ви наразі наче не відчуваєте емоцій, це теж ваш стан, який треба проговорити. Можете поділитися з близькими. Попросити про допомогу, запитати, у кого ще є схожі почуття. Не дозволяйте собі й оточенню звикнути до синдрому оніміння почуттів.

девушка задумалась

Допомагайте

Важливо не забувати про те, що ви маєте бути корисним і для себе, і для близьких людей. Комусь приготуйте їжу, комусь зателефонуйте, комусь зробіть комплімент, комусь подаруйте кофтинку. Це повертає до емоційного життя.

Предыдущий пост
страшно під час війни
Психолог поділився порадами, які допоможуть знизити рівень страху у дитини під час війни
Следующий пост
допомога
Психолог розповіла, як навчитися просити і приймати допомогу

Новости партнёров

Fresh

Шоубиз

«Они рассказывали самое болезненное, а потом начинали веселый квиз»: как искали 100 украинцев для квиз-шоу «Поле»

Украинская кастинг-группа имела меньше двух месяцев на отбор 100 украинцев из всех желающих сняться в проекте «Поле».
Шоубиз

Правда ли, что умер король Великобритании Чарльз III?

Информацию о смерти короля Чарльза III опровергли.
Психология

Упражнение для заземления от психолога: 9 минут, чтобы снять стресс

Уже больше двух лет украинцы живут в постоянном стрессе, влияющем на качество нашей жизни.
Астрология

Китайский гороскоп на неделю с 18 по 24 марта 2024 года: что ждет ваш знак Зодиака

Откройте для себя тайны будущего с нашим подробным ежедневным китайским гороскопом для недели с 18 по 24 марта 2024 года.