Психологиня розповіла, як прийняти відмову рідних від евакуації

евакуація
Ви живете в районі бойових дій, але ваші батьки чи інші близькі люди не хочуть нікуди їхати? Психологиня Світлана Арефнія пояснила, як реагувати на вибір рідних.

«Нехай під кулями, але у своєму ліжку», – цю фразу тепер можна почути в наших реаліях. Тому що люди не завжди готові все залишити й поїхати навіть у більш безпечне місце. Особливо це стосується людей похилого віку. Як правильно їх зрозуміти, пояснила експерт програми «Зірковий шлях» на «Україна» Світлана Арефнія.

1 крок

Попросіть тих, хто залишається, обґрунтувати своє рішення. Коли людина пояснює вибір, вона чує себе і знаходить слова, які знижують емоційний стан тих, хто все ж таки хоче поїхати.

2 крок

Віддайте цій людині відповідальність за її рішення. Ми намагаємося взяти контроль на себе й забрати всю відповідальність, хоча ця людина – не дитина. Правильний шлях до порозуміння – прийняти й погодитись із чужою думкою.

евакуація

3 крок

Поділіться своїми почуттями щодо вибору людини. Наприклад: «Мені дуже важко тебе залишати й дуже боляче, що ти не хочеш їхати, але я це приймаю. Я за тебе переживатиму». Наше співпереживання дуже допомагає людині, яка залишається. І це заспокоює вас, тому що ви не тримаєте в собі тривогу і не накопичуєте емоції.

4 крок

Будьте на зв'язку. Ви можете злитися, ображатися, бути розгубленим, почувши про рішення близької людини, але все одно телефонуйте та листуйся з нею. Зараз дуже важливо говорити багато про любов, бо це підтримує людину. І якщо щось станеться, ви не шкодуватимете, що не встигли сказати найважливіші слова. Тому якнайчастіше говоріть про те, що відчуваєте до близьких.

Предыдущий пост
окупація
Психолог розповів, як правильно говорити з людьми, які пережили жахіття окупації
Следующий пост
гучні звуки
Психолог розповів, як перестати лякатися гучних звуків

Новости партнёров

Fresh

Астрология

Таро гороскоп на май 2024 года: что ждет вашего знака Зодиака

Что ожидает в финансах, в любовной сфере одинокой и людей, находящихся в отношениях и совет карт, на май 2024 года для каждого знака Зодиака.
Психология

Путь к самодостаточности: формирование самоуважения и границ у девочек

Как научить девочек уважать себя и строить собственные границы?
Психология

Как ЯСНОСТЬ помогает сохранить равновесие в хаотическом мире

Сегодня, когда наш мир трансформируется в хаосе, важнейшим преимуществом для каждого становится возможность сохранять Ясность.
Foodstyle

Куркума: секреты здоровья и красоты для всей семьи

Куркума – не только вкусная пряность, но и мощный источник здоровья, доступный каждому.