10 продуктів, які допоможуть запобігти появі авітамінозу навесні

продукти
Кожен сезон має своїх улюбленців серед харчових продуктів. Включай наших фаворитів у свій раціон і радуйся весні!

За зиму вітамінні запаси організму значно виснажилися. Запобігти появі авітамінозу можливо, підкоригувавши свій щоденний раціон.

Яблука джонаголд

Всі яблука корисні, але навесні зверни увагу на такий сорт, як джонаголд. Саме ці яблука відрізняються властивістю довго зберігатися, не втрачаючи при цьому корисних властивостей. До того ж, незвичайний кисло-солодкий смак цих яблук підкорив професійних дегустаторів, які присудили йому найвищий бал!

До складу фрукта входить йод, залізо, фосфор, кальцій, магній, калій та натрій, вітаміни А, В, С та РР, а також клітковина та комплекс органічних кислот. Є в яблуках і природні антибіотики, які допомагають боротися із різними вірусами (зокрема і грипу). Включивши їх у своє щоденне меню, можна не боятися видужати – вони малокалорійні. Яблука корисні як у сирому, так і у печеному вигляді.

Мед та пилок

Цінним джерелом корисних речовин (особливо навесні) є такі ласощі, як мед. Він містить масу вітамінів та мінералів, нормалізує обмін речовин, покращує регенерацію тканин, тонізує, а також підвищує імунітет. Такі продукти бджільництва, як перга та пилок, теж надзвичайно корисні. Щоб вони довше зберігали свої корисні властивості, зберігати їх потрібно заливши медом (це відмінний натуральний консервант).

Мед

Квасоля

Причиною весняної нудьги може бути нестача білка у твоєму раціоні. Включай у своє меню страви з квасолі та настрій покращиться! Квасоля багата вітамінами групи В, С, Е, К, РР і має порівняно невелику калорійність. Регулярне вживання квасолі допомагає знизити рівень цукру в крові, що дуже важливо для людей, які страждають на цукровий діабет.

Пекінська капуста

Ранньою весною пекінська капуста - просто незамінний овоч, який цілком може стати основою різноманітних салатів. Важлива перевага цієї капусти в тому, що вона дуже довго зберігається, не втрачаючи при цьому вітамінів та корисних властивостей. Річ у тому, що до її складу входять природні консерванти: каротин та лимонна кислота. Завдяки низькій калорійності (всього 16 ккал) цей овоч є чудовою знахідкою для тих, хто хоче схуднути.

Крім безлічі вітамінів та мікроелементів, пекінська капуста містить лізин – ця речовина здатна нейтралізувати чужорідні білки, запобігати виникненню алергічних реакцій та очищати кров. Ще один цінний компонент капусти – лактуцин, він заспокоює нервову систему, допомагає нормалізувати тиск та сон.

Пекинская капуста

Цибуля-порей

Урізноманітнити весняне вітамінне меню допоможе цибуля-порей. Цей овоч має унікальну якість: при тривалому зберіганні він збільшує вміст вітаміну С майже у 2 рази! Крім аскорбінової кислоти, до його складу входять тіамін, каротин, рибофлавін, нікотинова кислота, а також велика кількість калію, кальцію, фосфору, сірки, магнію та заліза. Про лікувальні властивості цього овочу знали ще у Стародавній Греції та Римі.

Клінічні дослідження довели, що цибуля нормалізує обмін речовин, покращує роботу печінки, володіє антисклеротичними властивостями. У нього є ще одна прекрасна перевага: на відміну від цибулі, порей не має різкого смаку та запаху, тому його широко використовують у кулінарії. Супи, пюре, соуси, салати, м'ясні страви добре доповнюються цим продуктом.

Бруква

З того часу, як слов'яни стали вирощувати картоплю, вони зовсім забули про овочі, які завжди служили для них джерелом вітамінів та інших корисних речовин у зимовий та весняний періоди. Це бруква! Коренеплід належить до сімейства капустяних, але багато в чому нагадує ріпу. Бруква не тільки позбавить авітамінозу, але й допоможе в боротьбі з дисбактеріозом і запорами, чинить протизапальну дію при застуді. А ще сприятиме схуднення: овоч низькокалорійний, допомагає вивести зайву рідину з організму, нормалізує роботу та прискорює перистальтику кишківника.

Брюква

Курага

У ситуації, коли до свіжих сезонних фруктів ще далеко, допоможе прийде курага. У сушених абрикосах містяться вітаміни А, В1, В2, С, РР, а також солі кальцію, магнію, натрію, калію, заліза та фосфору, клітковина та комплекс жирних та органічних кислот. Попри те, що курага має досить високу калорійність, дієтологи все ж рекомендують в осінньо-весняний період з'їдати по 4-5 штучок щодня. Це допоможе збагатити організм корисними речовинами, запобігти анемії та захворюванням очей, уникнути проблем із серцево-судинною системою, нормалізувати роботу щитоподібної залози.

Перлова крупа

Каші, як відомо, ще одне цінне джерело корисних речовин. Не обмежуй свій вибір гречкою, рисом та вівсянкою. Спробуй перлову кашу! Дієтологи рекомендують обов'язково вводити її в раціон двічі на тиждень (не частіше). У перловій крупі міститься цілий комплекс корисних амінокислот та мікроелементів. У тому числі калій, кальцій, залізо, цинк, мідь, марганець, молібден, стронцій, кобальт, бром, хром, фосфор і йод. Також вітаміни А, В, D, Е, РР.

У перловій крупі міститься лізин, який сприяє виробленню колагену і, таким чином, запобігає старінню. Перловка має потужні антиоксидантні властивості, зміцнює імунітет, підтримує в здоровому стані нервову систему, покращує стан волосся та зубів.

Курячі яйця

Холода, нестача сонячного світла, напружений робочий графік – всі ці фактори виснажують наш організм за зимовий період. Потрібно відновлюватись! І допоможе цьому такий загальнодоступний продукт, як курячі яйця. Вони багаті на білки, корисні амінокислоти та мікроелементи (в них є калій, фосфор, кальцій, натрій, сірка, залізо, цинк, хлор, фтор, бір, кобальт, марганець).

Куриные яйца

У яйцях є вітаміни групи В, С, Е, D, Н, РР, К. У жовтках яєць міститься багато вітаміну А (ретинол). При яскраво вираженій нестачі вітаміну А відбувається зниження імунітету та зору (з'являється відчуття втомлених очей, сльозогінність). Дієтологи кажуть, що з'ївши на сніданок відварене яйце, попри високу калорійність цього продукту, ти сприяєш схуднення (надовго дає відчуття ситості).

Квашена капуста

Дієтологи не рекомендують до кінця зими та навесні вживати білокачанну капусту у свіжому вигляді, тому що її клітковина стає дуже грубою, що несприятливо для ШКТ. А ось квашена капуста – зовсім інша річ! Це дуже корисний, смачний та дієтичний продукт, який відрізняється великим вмістом вітамінів групи В, а також С, Е, К, Р та U.

Крім того, в ній є цілий комплекс мікро- та макроелементів, таких як кальцій, калій, магній, сірка, фосфор, йод, цинк, марганець та залізо. Клітковина квашеної капусти не травмує слизові оболонки кишківника і сприяє нормалізації діяльності цього важливого органу. Регулярне вживання квашеної капусти сприяє зниженню рівня холестерину, а також спалюванню жирової тканини та знищенню гнильних бактерій у кишківнику.

Попередній пост
соковите м'ясо
5 простих хитрощів, які допоможуть приготувати м'ясо м'яким та соковитим
Наступний пост
Масляна
Масляна: 5 способів творчої подачі млинців

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.