Гормонально-балансуючі дієти: чи можуть вони допомогти схуднути назавжди?

Гормонально-балансуючі дієти
Стаття експерта
Гормонально-балансуючі дієти стають новою тенденцією.

Анна Ковальчук
Дієтолог-нутріціолог, член Ліги фітнес-дієтологів та нутріціологів України.

Оскільки люди шукають швидкі способи схуднути, нова теорія полягає в тому, що балансування гормонів дійсно допоможе. Багато добавок продаються, щоб допомогти вам досягти цього балансу. Але що стоїть за цією блискучою новою передумовою?

Щоб відповісти на це питання, спочатку подивимося, як різні гормони впливають на нашу вагу. Декілька гормонів відіграють ключову роль у регулюванні обміну речовин, апетиту, накопичення жиру та маси тіла.

Гормони щитовидної залози

Щитовидна залоза регулює майже все, включаючи частоту серцевих скорочень та ефективність нашого метаболізму. Гіпертиреоз – це коли щитовидна залоза гіперактивна, що може призвести до швидкої втрати ваги, а також нерегулярного серцебиття та зниження щільності кісток. Гіпотиреоз, з іншого боку, коли щитовидна залоза є недостатньо активною. Це може призвести до уповільнення метаболізму, що спричинить збільшення ваги.

У випадку нашої щитовидної залози абсолютно вірно, що баланс гормонів допоможе нам повернутися до нормальної ваги, якщо ми втратили або набрали кілька кілограмів в результаті порушення регуляції гормонів щитовидної залози. Багато факторів можуть викликати зміни в гормонах щитовидної залози, включаючи дисбаланс статевих гормонів, інфекції, дефіцит йоду (рідко), лікарську терапію, променеву терапію чи генетику. Діагностика захворювань щитовидної залози може допомогти тим, хто страждає від незрозумілих симптомів, тому важливо регулярно перевіряти гормони щитовидної залози.

девушка сидит на диете

У той час, як зміна ваги від легкої до помірної у відповідь на дисбаланс щитовидної залози можна контролювати, контроль щитовидної залози не зупинить різке збільшення ваги, тому що сама по собі щитовидна залоза навряд чи буде основною причиною збільшення ваги. Дієти також неефективні для балансу гормонів щитовидної залози після порушень щитовидної залози, а гормональна терапія чи хірургічне втручання – єдиний спосіб вилікувати дисфункціональну щитовидну залозу.

Лептін та Грелін

Лептин (гормон ситості) виробляється жировими клітинами, і його основна функція - повідомляти мозку про будь-які зміни в запасах жиру в організмі. Якщо жирові відкладення збільшуються, лептин посилає сигнал у мозок знизити апетит, щоб запобігти надмірному накопиченню жиру. Коли ми втрачаємо жир, рівень лептину падає, а апетит збільшується, щоб протидіяти втраті жиру.

Грелін протилежний лептину і також відомий як гормон голоду. Він секретується у шлунку і посилає сигнали у мозок, коли пора знову їсти. Оскільки це протилежність лептину, рівень греліну підвищується в міру того, як ми худнемо, тому що організм вважає, що ми повинні їсти більше, щоб зупинити втрату ваги.

Для нашого організму будь-яка втрата жиру, особливо стрімка, виглядає як голодування. Ось чому існують механізми, такі як лептин та грелін, для запобігання швидкої втрати запасів жиру внаслідок уповільнення швидкості метаболізму та підвищення апетиту. Організм вміє зберігати запаси дорогоцінного палива, і його не так просто обдурити тривалими періодами голодування (також відомими як дієти).

Клінічні випробування не показали ефективності ні лептину, ні греліну. У сучасній науці ми не можемо контролювати ці гормони багатьма способами, крім як їсти, коли голодні, і не дуже різко знижувати споживання калорій, тому організм не думає, що існує надзвичайний стан.

девушка сидит на диете

Інсулін

Цей гормон виділяється при підвищенні рівня цукру у крові, зазвичай після їжі. Він знижує рівень цукру в крові після їжі та допомагає зберігати глюкозу як джерело енергії в організмі. Одна величезна помилка, яку продовжує просувати дієтична індустрія, полягає в тому, що оскільки вуглеводи (глюкоза) в раціоні підвищують рівень інсуліну, вироблення інсуліну призводить до того, що більша кількість глюкози відкладається у вигляді жиру, тому вам потрібно дотримуватися дієти з низьким вмістом вуглеводів. Це неправильно, тому що будь-яке джерело енергії може бути відкладено у вигляді жиру, якщо споживається надлишку.

Інсулін просто виконує свою роботу, допомагаючи розщеплювати глюкозу та використовувати її в організмі. Той факт, що після їжі, багатої вуглеводами, виробляється більше інсуліну, означає тільки те, що ви здорові та у вас немає діабету.

Якщо ви не страждаєте на діабет або переддіабет, вам не слід турбуватися про рівень інсуліну. Щоб з'ясувати, чи є у вас проблеми з інсуліном і глюкозою, вам слід регулярно перевіряти рівень глюкози в крові на голодний шлунок у лікаря. Вимірювання рівня цукру в крові протягом дня, якщо ви не страждаєте на діабет, є величезною витратою енергії та грошей.

Фото у тексті: Стоковые изображения от Depositphotos

Попередній пост
гарна постава
4 простих та ефективних вправи для гарної постави
Наступний пост
4 ефективні вправи для струнких рук за 2 тижні
4 ефективні вправи для струнких рук за 2 тижні

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.