Розтяжки: 10 важливих відповідей на актуальні питання

розтяжки
Розтяжки не є чимось поганим чи небезпечним. Розбираємось, як з'являються розтяжки та що робити, якщо ви їх у себе виявили.

Самі по собі розтяжки безпечні, однак багатьом доставляють естетичний дискомфорт. Їх підступність в тому, що з’являються вони у будь-якому віці, на будь-якій ділянці і не завжди зрозуміло, в чому причина їх появи.

Анатолій Гольдберг
Лікар-дерматолог мережі клінік CALM.

Що таке розтяжки з медичної точки зору?

Стрії (від лат. striae – смужки) – це дефект шкіри у вигляді атрофічних лінійних рубців (хвилястих смуг) різної ширини та довжини, що мають забарвлення від білого до червоно-фіолетового, що локалізуються переважно у місцях найбільшого розтягування шкіри (стегна, сідниці, живіт, груди). Є косметичним дефектом і не завдають ніякого фізичного дискомфорту і не несуть небезпеки.

Чому вони з'являються?

Зазвичай розтяжки з'являються як результат мікротравм шкіри та підшкірної клітковини. Вважається, що одна з основних причин появи стрій — гормональний дисбаланс з переважною роллю гормонів щитовидної залози, надниркових залоз та статевих залоз (їх надлишок може знижувати синтез колагену та еластину фібробластами, що знижує еластичність волокон). Крім того, стрії можуть бути симптомом різних захворювань: гіперкортицизму, хвороби Іценко-Кушинга, синдрому Марфана. Вони можуть з'являтися на тлі діенцефального синдрому та адреналової гіперплазії, а також у дітей, які інтенсивно набирають масу тіла, у спортсмена при прийомі анаболічних стероїдів або інших гормональних препаратів. Однак не менше значення має і перерозтягнення шкіри: так у спортсменів при різкому нарощуванні м'язової маси розтяжки виникають в області плечей та стегон, а у жінок під час вагітності – на животі та грудях (молочних залозах). При різкому наборі ваги стрії можуть виникнути на стегнах, талії, сідницях та інших місцях відкладення жиру. Часто поява розтяжок пояснюється генетичною схильністю.

розтяжки

Яка шкіра більш схильна до розтяжок?

Найчастіше розтяжки з'являються на шкірі зі зниженим тонусом та еластичністю.

Нині багато засобів від розтяжок для вагітних. Чи гарантують результат?

100% гарантії, на жаль, не дає жодного косметичного засобу. Однак це не означає, що непотрібно нічого робити. Особливу увагу шкірі потрібно приділяти під час вагітності, зволожувати її спеціальними маслами або кремами. Знову ж таки вартість – не завжди якість і все індивідуально. Знаю випадки, коли були розтяжки після дорогих засобів і жодної розтяжки при використанні звичайної оливкової олії.

розтяжки

Які продукти слід вживати, щоб зберегти шкіру еластичною?

Насамперед важливо не забувати про достатню кількість рідини. Хоча додаткові (понад норму) напої навряд чи зроблять суху шкіру зволоженою, але зневоднення точно знижує її тургор.

Для синтезу колагену та регенерації шкіри необхідні білки та цинк — їх багато в м'ясі та молочних продуктах, телячій печінці та бобових. Вітамін С допомагає запобігти процесу утворення розтяжок, вітаміни А та Е добре відновлюють еластичність шкіри. Ще в щоденному раціоні мають бути цитрусові, морква, авокадо, олії.

Іноді бувають просто білі розтяжки, іноді фіолетові. Від чого це залежить?

Колір стрій поступово змінюється від червоно-фіолетового на початку (молоді, свіжі) до білого з перламутровим відтінком через деякий час (старі, сформовані).

розтяжки

Свіжі стрії, що недавно виникли, мають багряний або синюшно-фіолетовий колір. Зазвичай це розтяжки, що утворились у межах 2-4 тижнів. Рожеві розтяжки - це рубці, що гояться, вони поступово бліднуть, мають все менш насичений колір. У середньому рожевий колір зберігається до 6-12 місяців. У міру загоєння вони набувають вигляду білястих атрофічних смуг. Це повністю сформовані розтяжки, але з ними можна активно боротися.

Які методи усунення розтяжок існують у сучасній косметології та медицині?

Насамперед, це методи, спрямовані на стимуляцію вироблення колагену та еластину в тканинах:

  • загартовування (контрастні обливання);
  • грязеві та водоростеві обгортання, компреси, косметичні маски;
  • масажі;
  • мезотерапія.

розтяжки

Ефективні та способи усунення косметичного дефекту:

  • хімічні пілінги;
  • мікродермабразія;
  • лазерні методики (пілінги, шліфовка, наноперфорація);
  • пластична хірургія.

Немає сумнівів, що комплексний підхід (наприклад, мезотерапія + лазерні методики) завжди дають більш виражений та стійкий ефект.

Чи можна усунути розтяжки за допомогою кремів та сироваток?

Можна дещо покращити тонус та еластичність шкіри, але усунути – неможливо.

Чи реально повністю вирівняти шкіру?

Лікування стрій - складне завдання, але при комплексному та методичному підході - цілком вирішуване. Розтяжки можна зробити менш помітними з допомогою лазера, хоч і повністю невидимими зробити їх не вийде (цілком прибрати розтяжки можна тільки хірургічним шляхом). Але що раніше розпочато лікування, то більше ймовірність отримати хороші результати.

розтяжки

Чому жінки соромляться розтяжок?

Тому що це певна зміна шкіри, відхилення від норми, і у багатьох складається відношення до розтяжок як до чогось поганого, тому що в мас-медіа постійно пропагується бездоганний рівний епідерміс, позбавлений будь-яких вад. Але, повторюся, розтяжки зовсім не небезпечні, вони не впливають на якість життя, хоча, можливо, псують настрій. Особливо дівчатам, які якісно доглядають шкіру або тим, кому бездоганна шкіра важлива в їх діяльності (моделі).

Однак, не вважаю, що це той дефект, якого варто соромитись. Вони є у більшості жінок: у когось з’явилися в підлітковому віці, у когось після схуднення, у когось після вагітності. Що з ними робити – усувати чи приймати – вирішувати тільки вам.

Попередній пост
Шви після операції
Шви після операції: 9 важливих питань хірургу
Наступний пост
ЗАЕС
Хімік-науковець розповів, що робити у разі аварії на ЗАЕС

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.