Порушення ритму серця: просто стрес чи хвороба?

Порушення ритму серця
Порушення ритму серця хоча б раз у житті виникають у кожного. Важливо не прогаяти момент і вчасно звернутися до лікаря, адже неправильний серцевий ритм може бути не тільки наслідком перевантажень або стресу. Іноді він свідчить про серйозні захворювання.

Порушення ритму серця – це, зазвичай, симптом якогось захворювання чи розладу. Тому в жодному разі не ігноруй цієї проблеми, щоб у результаті не пропустити серйознішої.

Серце людини складається з двох шлуночків та двох передсердь. У правому передсерді розташований синусовий вузол, у клітинах якого виникає електричний імпульс. Він поширюється по передсердях і досягає атріовентрикулярної сполуки, потім охоплює обидва шлуночки та призводить до скорочення серця. Коли серце скорочується, це фаза систоли, а коли відпочиває – фаза діастоли. Якщо якийсь із трьох основних пунктів, якими проходить електричний імпульс, дає збій, ритм і проведення імпульсу порушуються.

Може змінюватися вогнище електричного збудження (замість синусового вузла виходити з інших точок), гальмуватися перебіг імпульсу або повністю перериватись електричне сполучення між передсердями та шлуночками – все це порушення ритму.

Нарушение ритма сердца

Порушення ритму серця: причини збою

У нормі пульс здорової людини становить 60-90 ударів за хвилину. Щоб правильно порахувати пульс, не обов'язково чекати цілу хвилину - достатньо підрахувати кількість серцевих скорочень протягом 6 секунд і помножити число на 10.

Порушень ритму серця безліч, ми розповімо про найпоширеніші з них. Якщо частота серцевих скорочень збільшується до 100 і більше ударів за хвилину, йдеться про синусову тахікардію. Як правило, електрокардіограма при цьому не показує помітних порушень серця. Подібне порушення ритму може говорити про нормальну реакцію на фізичне навантаження або стрес – якщо йдеться про здорову людину.

Якщо частота серцевих скорочень збільшується до 100 і більше ударів за хвилину, йдеться про синусову тахікардію. Якщо почастішання серцебиття відбувається часто і без видимих причин, це може вказувати на захворювання щитоподібної залози, інтоксикацію, хвороби серця.

Але якщо почастішання серцебиття відбувається часто і без видимих причин, це може вказувати на захворювання щитоподібної залози, інтоксикацію, хвороби серця. Як правило, тахікардія в стані спокою присутня у більшості курців, особливо затятих і з великим стажем.

  • Занадто рідкісний пульс – рідше ніж 60 ударів на хвилину – називають синусовою брадикардією. У фізично здорових людей вона виникає рідко, проте іноді зустрічається у професійних спортсменів.
  • Якщо при зменшенні пульсу пацієнт відчуває, що серце ніби завмирає, окрім цього відчутно паморочиться голова (аж до непритомності), тоді кажуть, що брадикардія супроводжується блокадою серцевого проведення.

Брадикардія часто виникає при інтоксикаціях (особливо отруєння грибами), а також зниженні функцій щитоподібної залози, переохолодженнях та ін. Якщо серце б'ється надто часто і, за відчуттями, не зовсім ритмічно, можливо, у пацієнта екстрасистолія.

  • Екстрасистола - це скорочення серця або його відділів, яке виникає раніше, ніж належить.

Як правило, екстрасистола супроводжується відповідною паузою у серцебитті, через що весь ритм порушується. При миготливій аритмії відбувається хаотичне скорочення окремих груп волокон серцевого м'яза. Такі скорочення можуть бути у вигляді мерехтіння або тріпотіння передсердь.

  • Мерехтіння – це хаотичні скорочення окремих груп м'язових волокон передсердь. А тріпотіння - регулярні скорочення передсердь або їх частини з ритмом близько 250-300 разів на хвилину. Шлуночки скорочуються в більш рідкісному ритмі, досить регулярно (після кожного 2-го, 3-го і т. д. скорочення передсердь). Тремтіння зустрічається рідше, ніж мерехтіння. Обидві форми аритмії в однієї людини можуть чергуватись.

Нарушение ритма сердца

При миготливій аритмії передсердя не скорочуються правильно, і шлуночки також скорочуються неритмічно. Це досить серйозне порушення ритму, і підступність його в тому, що часто воно не відчувається пацієнтом. Миготлива аритмія може призвести до серцевої недостатності. Як правило, пульс при миготливій аритмії зашкалює за позначку 100, а іноді й за 150 ударів на хвилину, і основне лікування спрямоване не так на відновлення ритму, як на зменшення частоти пульсу – щоб дозволити серцевому м'язу відпочивати.

Миготлива аритмія зустрічається при пороках серця та інших патологіях серцево-судинної системи, тиреотоксикозі, а також при зловживанні спиртними напоями.

  • Для пароксизмальної тахікардії характерне різке і раптове почастішання пульсу від 130 до 200 і більше ударів на хвилину.

Приступ може тривати від кількох секунд до кількох діб. При пароксизмальній тахікардії в якомусь відділі серця виникає вогнище збудження, відмінне від синусового вузла і виробляє електричні імпульси більшої частоти. Причини передсердної пароксизмальної тахікардії (коли вогнище виникає в передсердях) – кисневе голодування серцевого м'яза, порушення обміну речовин чи балансу електролітів у крові.

Все це може супроводжуватися тиском у ділянці грудної клітки, почастішанням серцебиття, болем у серці, іноді задишкою. У разі, коли напад викликається порушеннями у роботі вегетативної нервової системи, пацієнт найчастіше скаржиться на брак повітря, озноб, підвищення артеріального тиску. Причини шлуночкової форми пароксизмальної тахікардії – ішемічна хвороба серця, запальні захворювання м'язів серця, вади. Цей вид пароксизмальної тахікардії – життєво небезпечне порушення ритму!

Деякі люди народжуються з додатковими шляхами проведення електричних імпульсів, так званим синдромом Вольфа-Паркінсона-Уайта. Людина живе нормальним життям, але у відповідь на гостру застуду, серйозну травму або отруєння у нього раптово починається порушення ритму.

Якщо воно виникає рідко і проходить безвісти, то лікування не вимагає. Таким пацієнтам забороняються тяжкі фізичні навантаження, обмежується допуск до деяких видів робіт. Однак, якщо напади виникають часто і людина втрачає працездатність, проводиться спеціальна операція (катетерне руйнування додаткового шляху проведення).

Порушення ритму серця: до чого тут хребет?

Порушення ритму іноді викликаються досить незвичними причинами. Наприклад, у схильних до повноти жінок старше 40 років нерідко трапляється зміна ритму серця. Обстеження не показують серйозних порушень із боку серця та судин. Однак при більш детальному обстеженні виявляються камені в жовчному міхурі, які провокують аритмію (це пов'язано з особливостями рефлекторної провідності організму).

Доки камінь не буде видалений, ритм не відновиться. Поширена екстрасистолія при остеохондрозі шийного та грудного відділів хребта. Найчастіше вона зустрічається у чоловіків, особливо затятих автолюбителів та офісних працівників (і ті, й інші багато часу проводять у сидячому положенні). У них відбуваються зміни в міжхребцевих дисках шийного та грудного відділів хребта, що, своєю чергою, може викликати зміни ритму серця. Яку б терапію для корекції ритму не застосовували в цьому випадку, доки не буде вилікувано хребет, екстрасистолія не зникне.

Нерідко зміни ритму викликає вегетосудинна дистонія (ВСД). Найчастіше це екстрасистолія, просте почастішання чи зрідження ритму.

Якщо за результатами обстеження не виявляється уражень серцевого м'яза та системи проведення, а самі порушення не супроводжуються змінами кровообігу, така аритмія не потребує медикаментозного втручання. Приступи знімаються заспокійливими препаратами, травами (валеріана, собача кропива), розслаблюючими ваннами (наприклад, з хвоєю), контрастним душем, плаванням у басейні, річці, морі. Пам'ятай: здоровий спосіб життя – найкращі ліки.

Нарушение ритма сердца

Порушення ритму серця: не проґав хворобу!

Крім суто серцевих захворювань, порушення ритму (аритмії) найчастіше викликаються:

  • остеохондрозом шийно-грудного відділу хребта (особливо актуально це для офісних працівників, які щодня просиджують за столом);
  • хворобами щитоподібної залози (при недостатній функції щитовидки спостерігається зрідження пульсу, при гіперфункції – почастішання, аж до серйозних проблем, наприклад, миготливої аритмії);
  • інтоксикацією, отруєнням організму (особливо у літній період), втратою найважливіших електролітів (калій, натрій, хлор та інші) разом з блювотою, діареєю, надто інтенсивним потовиділенням;
  • неправильним харчуванням, надто голодною або незбалансованою дієтою, некоректно підібраними біодобавками – вони також провокують зміни електролітного балансу і, як наслідок, можуть призвести до порушень серцевого ритму;
  • захворюваннями печінки та нирок, внаслідок чого ці органи неповноцінно очищають кров. Обстежся вчасно!

Основний метод діагностики порушень ритму серця – електрокардіограма (ЕКГ). Це обстеження дозволяє визначити вид аритмії. Якщо проводити ЕКГ у стані спокою, порушення може і не відстежуватися, адже "зловити" момент збою дуже складно.

Тому у складних випадках використовується моніторування за Холтером: на тіло пацієнта кріпляться спеціальні датчики, прикріплені до приладу. Він ходить з ними протягом однієї чи кількох діб. Прилади фіксують будь-які зміни ритму, завдяки чому можна з великою точністю визначити, що саме викликало патологію, та уточнити форму аритмії.

Крім цього, проводять кардіомоніторинг із навантаженням. Пацієнт у швидкому темпі крокує біговою доріжкою або крутить педалі велотренажера, а спеціальні датчики, прикріплені на його тілі, фіксують, як серце реагує на навантаження. Для діагностики будь-яких видів аритмії важливо, чи виникають порушення ритму у процесі навантаження. В цьому випадку, швидше за все, причина у внутрішньосерцевій патології. Коли ж ритм збивається після закінчення навантажувальної проби, найімовірніше, йдеться про вплив ззовні (захворювання внутрішніх органів і систем, ендокринні негаразди та інші хвороби). Порушення ритму можна запобігти! Для цього необхідно вести здоровий спосіб життя, періодично давати судинам помірне навантаження (хоча б контрастний душ вранці) та регулярно відвідувати терапевта.

Фото в тексті: Depositphotos.com

Попередній пост
Креветки
Як схуднути на Дюкані: демократична дієта для тих, хто любить поїсти
Наступний пост
Затримка місячних
7 найчастіших причин затримки менструального періоду

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна