Ячмінь на очах: причини та дієві методи лікування

Ячмінь на очах
Ячмінь на оці часто виникає в міжсезоння. Коли нестача вітамінів, погода мінлива. Імунітет падає. А ще ячмінь на нижньому повіці небезпечніший, ніж на верхньому. Давай розбиратися, чому та що робити.

Причини появи ячменю на оці

Зазвичай ячмінь на оці утворюється, коли імунітет ослаблений. Це бактеріальна інфекція, яку у 90-95% випадків викликає золотистий стафілокок.

Є ще низка причин появи ячменю на оці. Серед них: переохолодження, нестача вітамінів, гастрит, коліт та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, проблеми з ендокринною системою, цукровий діабет, перенесені інфекційні захворювання, фурункульоз.

Але знову ж таки пов'язувати безпосередньо появу на оці ячменю з переохолодженням теж буде не вірним. Це може бути одна із причин, що впливає на розвиток запалення. Але запалюється око через бактеріальну інфекцію. Іноді буває, що ця інфекція викликана демодекс (шкірним кліщем).

Ячмінь на верхньому повіці

Якщо ячмінь утворюється на верхньому повіці, це так званий зовнішній тип хвороби. Невеликий гнійник спочатку схожий на звичайні вугри та він формується в середині самого повіку.

Біль свербляча і сіпає зсередини. Око опухає. Іноді дуже сильно, що погано видно. Проходить кілька діб і з нього починає текти гній.

Ячмінь на верхньому повіці менш небезпечний, ніж нижньому. На початковій стадії його дуже обережно можна змащувати зеленкою або йодом.

Ячмень на верхнем веке

Ячмінь на нижньому повіці

Зазвичай причина появи ячменю на нижньому повіці пов'язана з бактеріями та серйозним запальним процесом у залозах повіки. Основні ознаки – червоніють очі, з'являється набряк, болить голова, біль на місці запалення, температура може підвищуватися, лімфовузли збільшуються.

Іноді око, на нижньому повіці якого з'являється ячмінь, починає бачити гірше.

Ячмень на нижнем веке

Як позбутися ячменю на оці

Чомусь, як тільки ячмінь з'являється на оці, відразу ж багато хто згадує старий бабусин спосіб – втикати голку у вікно з того боку віконної рами, де утворилося запалення. Але ефективніше таки лікувати, а не замовляти.

Поки ячмінь на віку дозріває (2-3 дні), він свербить. Саме в цей період рекомендують припухлість обробляти етиловим спиртом, настоянкою календули, спиртовим розчином зеленки або йоду. Але робити це потрібно дуже акуратно, щоб не потрапити на слизову оболонку ока.

Є ще різні антибактеріальні краплі та мазі для очей. Наприклад, препарат флоксал антибактеріальний ефект. Він продається як у краплях, так і у вигляді мазі.

Как избавиться от ячменя на глазу

Три рази на добу протягом п'яти днів потрібно наносити антибактеріальну мазь на запалену ділянку повік. Зазвичай там утворюється притаманна для ячменю припухлість.

Не зашкодять і теплі компреси із календули, ромашки. Просто прикладай до припухлості повіку примочки 3-4 десь у день. І тримай по 5 хвилин.

У жодному разі не намагайся розкрити ячмінь. Це може лише все посилити – інфекція пошириться далі.

Тепло, що зігрівають компреси, якщо з'явився ячмінь на оці, протипоказані. Можуть запалитися сусідні тканини.

При перших ознаках появи ячменю на оці сходи до офтальмолога. Він може призначити як краплі, і необхідні антибіотики, УВЧ. І забудь на період лікування про лінзи. Їх носити не варто.

Попередній пост
Чому часто хочемо їсти
10 причин, чому постійно хочеться їсти та що з цим робити
Наступний пост
Солоні огірки
5 причин, чому солоні огірки обов'язково потрібно включити до свого зимового раціону

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна