Важливо знати кожному: як урятуватися від теплового удару

як врятуватися від теплового удару
При високій температурі та підвищеній вологості повітря дуже легко отримати тепловий удар. Все тому, що волога з організму не випаровується. І наслідки дуже серйозні.

20% людей після теплового удару мають проблеми зі здоров'ям, наприклад серцево-судинною дистонією. Експерти розповіли, як убезпечити себе від перегріву та як правильно надавати першу допомогу.

Головний біль, підвищена температура тіла, непритомність, може нудити та паморочитися в голові, часто темніє в очах – такі симптоми виникають як при сонячному, так і при тепловому ударі.

Але якщо сонячний стосується лише перегріву голови, при тепловому перегрівається все тіло. Це тому, що організм не віддає отриманого тепла, тобто не випаровується піт з організму. А близько 20% таких випадків закінчуються смертю.

При тепловому ударі можуть додаватися інші проблеми зі здоров'ям, навіть припинити дихати легені, порушитися серцева діяльність, виникнути ниркова та печінкова недостатність і без належного лікування може призвести до смерті навіть здорової людини.

– розповів лікар Віктор Сидоренко.

Типи теплового удару

Загалом розрізняють два види теплового удару: один – від підвищення температури тіла, інший – від перенапруги. У групі ризику люди похилого віку, діти, а також і здорові люди, які часто мають фізичні навантаження – спортсмени або ті, хто важко працює.

Як врятуватися від теплового удару

Тепловий удар може статися будь-де, і не тільки на вулиці, але навіть у транспорті. Тому експерти рекомендують завжди брати із собою воду, одягатися легко та бажано у світлі речі – вони відображають ультрафіолетове світло.

У спеку не рекомендують ходити голими не тільки через те, що ви можете отримати опік ультрафіолетом, але і тому, що потовиділенням краще потрапляти на натуральну тканину, тоді вони випаровуються і знижують температуру тіла.

– зазначає Віктор Сидоренко.

жаркая погода

Швидко зменшити температуру можна ще одним, досить простим методом.

Потрібно пам'ятати, що в пахвових ділянках і на ділянках стегнових складочок у нас йдуть потужні судини великого діаметра, тому можна холодну грілочку або змочену ганчірку прикладати в ці місця буде набагато ефективніше

– радить експерт.

Якщо ж ти побачила людину з перегрівом – необхідно надати першу допомогу:

  • викликати швидку;
  • перенести потерпілого у тінь;
  • якщо це жінка – бажано розстебнути бюстгальтер, якщо чоловік – комір. Це потрібно для того, щоб людина могла глибоко дихати;
  • трошки підняти потерпілому ноги для кращого перерозподілу крові;
  • полити його водою.

Тепловий удар у тварин

До речі, домашні тварини теж можуть зазнавати теплових ударів, навіть у тіні! У собак або котів у такому разі може бути підвищена температура, задишка, млявість, апатія та відмова від їжі. Тому уважно стеж за своїм улюбленцем, а не вигулюй їх у спеку і сама бережися від палючого сонця.

Попередній пост
пілатес
5 вправ з пілатесу для схуднення за 10 хвилин на день
Наступний пост
ліфчик
6 альтернатив традиційному ліфчику в спеку

Новини партнерів

Fresh

Lifestyle

ТОП-9 подарунків для мами на День матері, які скажуть більше ніж слова

Наші ідеї допоможуть вам створити незабутній День матері.
Шоубіз

Даша Квіткова та Назар Задніпровський озвучили героїв сімейної пригоди «Уявні друзі»

Яскрава історія розповідає про дівчинку на ім’я Бі, яка виявляє, що може бачити Уявних Друзів – фантастичних істот, яких кожна людина коли-небудь вигадувала.
Lifestyle

Благодійне родинне свято «День щасливої матусі»

11 травня о 12:00, напередодні Дня матері, ТЦ GORODOK GALLERY запрошує мам та їх діток на неймовірне свято «День щасливої матусі».