ТОП-3 смачних продуктів, які допоможуть зміцнити імунітет і вберегтися від грипу та застуди

продукти
Дбати про своє здоров'я необхідно завжди, а особливо у зимовий період.

Зміцнити імунітет і вберегтися від простудних захворювань допоможуть мед, малина та обліпиха. Дієтолог Борис Скачко, експерт з якості та безпеки продуктів Юлія Слива, розповіли, чим ці продукти корисні для нашого здоров'я, як їх правильно вибирати та вживати.

Мед

Основною перевагою меду є його склад, який допомагає заповнити запас корисних речовин: вуглеводів, мінералів та мікроелементів. Крім того, мед включає органічні кислоти, вітамін С та вітаміни групи В. Цей продукт має антибактеріальні властивості, стимулює травлення, зміцнює імунітет, а також є популярним протизастудним засобом, який послаблює віруси.

Важливо пам'ятати: мед не виносить високих температур. При нагріванні понад 50 °С він втрачає практично всі корисні властивості. Норма вживання для дорослої людини становить до 50 г на добу.

Мед

  • Як вибрати мед?

Натуральний мед не повинен бути надто рідким. Нитка меду тягуча, вона ллється «книжкою»; крапля меду лежить на поверхні не розтікається, а тримає свою форму. А літрова банка справжнього меду не може важити менше ніж 1 кг 400 г.

У якісному продукті не повинно бути «пластівців», видимих домішок, він не повинен розшаровуватися. Якщо, наприклад, вгорі банки рідина, а внизу - щільна консистенція, швидше за все, мед або нагрівали, або змішали разом мед різних сезонів.

Найчастіше підробляють рідкий мед, а ось кристалізований підробити складніше. Тому з осені кристалізація – до певної міри є підтвердженням натуральності меду.

  • Що приготувати з меду?

Настойка з медом від застуди (австралійський рецепт від ведучого Олександра Лук'яненка)

Подрібнюємо в блендері 1 см кореня імбиру, 1 зубчик часнику, 1,5 ст. л. меду та 1,5 ст. л. агави. Додаємо 0,5 л води та варимо 10 хвилин. Коли суміш трохи охолоне, додаємо до неї ще мед, сік лимона та каєнський перець на смак. Проціджуємо та п'ємо потроху, поки напій теплий.

Малина

Малина містить саліцилову кислоту, яка допомагає знизити температуру тіла, надаючи потогінну дію. Малинове варення є не тільки жарознижувальним, а й загальнозміцнювальним і відновлювальним засобом. Тому він рекомендований як профілактика всіх вірусних інфекцій.

  • Як вибрати малинове варення?

Варення має бути напіврідким. Розглядаючи баночку в магазині, одразу ж дивіться на склад. Першими у списку інгредієнтів мають значитися ягоди, а потім – цукор. Тут може бути та пектин (E440). Це полісахарид, корисний для травлення, його виробники використовують як загусник. А от якщо у складі є інші хімічні добавки, то від покупки варто відмовитись.

Малина

  • Що приготувати з малини?

Малинове варення

Малину промиваємо і сушимо на паперовому рушнику. Засипаємо ягоди цукром у пропорції 1:1 і залишаємо постояти кілька годин за кімнатної температури. Дістаємо шумівкою ягоди, а сироп ставимо на плиту та доводимо до кипіння. Не забуваймо знімати пінку. Кип'ятимо протягом 10 хвилин, а потім повертаємо ягоди сироп і варимо ще 5 хвилин, постійно помішуючи. Готовність варення можна перевірити по крапельці. Якщо вона не розтікається по тарілці, варення готове. Коли воно охолоне – розливаємо по банках, попередньо їх простерилізувавши.

Обліпиха

Обліпиха – справжня вітамінна бомба. І насамперед вона найбагатше джерело аскорбінової кислоти – головного ворога застуд. У ягодах обліпихи також містяться вітаміни групи В, вітамін С, каротин та залізо. Обліпиха багата і на вітамін Е, який перешкоджає старінню організму.

  • Як вибрати обліпиху?

Вибирай обліпиху яскраво-жовтого чи оранжевого кольору, такі плоди – дозрілі. Ягоди повинні бути сухими, щільними на дотик. Обліпиха довше зберігається на гілочці, тому краще купувати її у такому вигляді. Якщо ти хочеш заготовити обліпиху на зиму, пам'ятай, що найбільше вітаміну С зберігається в ягоді, перетертій із цукром у співвідношенні 1:1, без термічної обробки. Щоб пюре довше зберігалося, закривай його у попередньо простерилізовані банки та зберігай у холодильнику.

Облепиха

  • Що приготувати з обліпихи?

Соус з обліпихи

Добре промиваємо 100 г обліпихи. Разом із 2 зубчиками часнику перебиваємо її у блендері. Протираємо суміш через сито. Отриманий сік переливаємо в сотейник, додаємо 1 ст. л. борошна, сіль та перець на смак. Добре перемішуємо та ставимо варити на невеликий вогонь. Доводимо суміш до кипіння, постійно помішуючи соус. Коли він загусне, знімаємо сотейник з плити та даємо соусу охолонути. Додаємо 1 ч. л. меду та добре перемішуємо. Цей пікантний соус ідеально поєднується з м'ясом.

Попередній пост
тиск
4 продукти, які можуть підвищувати тиск
Наступний пост
вітамін Е
Чим корисний вітамін Е, і як його правильно приймати

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.