Чи варто приймати харчові добавки для шкіри та волосся?

харчові добавки
Стаття експерта
Є багато причин, через які вітаміни та мінерали важливі у вашому раціоні, і багато з них пов'язані з вашою шкірою.

Анна Ковальчук
Дієтолог-нутріціолог, член Ліги фітнес-дієтологів та нутріціологів України.

Сьогодні ваш організм створить мільйони нових клітин шкіри. Завтра він створить ще мільйони. Кожна клітина є міні-фабрикою, і їй потрібна вся необхідна сировина (поживні речовини), щоб правильно функціонувати та відтворювати себе на постійній основі.

Макроелементи та мікроелементи

Цей процес включає два компоненти — макроелементи та мікроелементи. Найважливішим макроелементом шкіри є білок. Білок забезпечує будівельний матеріал для шкіри тканини, такий як колаген, з якого складаються пружні волокна дермального шару шкіри. Потім йдуть мікроелементи - вітаміни та мінерали. Вони можуть бути малесенькими, але вони виконують потужні функції. Їх багато, від А до Цинк. Думайте про них як про голку та нитки, які допомагають створювати нові клітини шкіри з білків та жирів, які ви споживаєте.

Вуглеводи живлять енергією, необхідною для цієї метаболічної активності. І, як і в будь-якому двигуні, також потрібна наявність кисню та води.

девушка

Харчова добавка є видом медичного страхування

Чи отримуєте ви достатню кількість вітамінів та мінералів? Мабуть. Якщо ви харчуєтеся тричі на день, а також різноманітно перекушуєте, ви, ймовірно, покриваєте всі основи. В наш час існує дивовижна різноманітність фруктів, овочів та джерел білка, доступних для споживачів.

Однак упродовж більшої частини історії людства це було не так. В епоху вітрильних кораблів близько 50% моряків помирали від цинги, хвороби, спричиненої дефіцитом вітаміну С. Британський лікар виявив, що цього можна уникнути, додаючи цитрусові до раціону моряків. Тільки у 20 столітті роль вітамінів і мінералів у раціоні була зрозуміла та визначена кількісно. Це допомогло в розробці харчових раціонів для солдатів під час Другої світової війни та стало основою для дієтичної норми, що рекомендується: щоденного споживання поживних речовин, достатнього майже для всіх здорових людей. На етикетках добавок часто вказується рівень поживних речовин у відсотках норми.

Нещодавно мислення змістилося до концепції, за якою достатній рівень поживних речовин може відрізнятися від оптимального. Вживання певних вітамінів та мінералів більш потрібного рівня, який можна отримати за допомогою дієти, може принести користь здоров'ю. Вітамін С, вітамін Е, залізо та кальцій входять до числа поживних мікроелементів, які часто приймають у великих дозах, оскільки дослідження підтверджують користь від вживання у певні періоди життєвого циклу.

Наукові дані сумнівні щодо того, чи приносить додаткова доза добавок користь тим, хто не має дефіциту поживних речовин. Тим не менш, базові полівітаміни можуть допомогти переконатися, що ви покрили свої основи для оновлення клітин шкіри та волосся та загального стану здоров'я. Ніхто не їсть так, як повинен увесь час. Обов'язково проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати мегадози окремих поживних речовин. Більшість їх просто виводяться з організму, якщо кількість перевищує те, що може використовувати ваш організм, але деякі можуть накопичуватися в організмі та накопичуватися до токсичного рівня.

девушка с таблетками

Добавки для шкіри, волосся та нігтів

Багато добавок тепер заявляють, що вони створені для волосся, шкіри та нігтів. Деякі містять інгредієнти з нехарчових речовин, таких як пальметто та ашваганда, для яких не існує рекомендованої дієтичної норми. І єдині дослідження, зазвичай, проводяться самими виробниками.

У деяких дослідженнях повідомлялося про користь добавок біотину для волосся, шкіри та нігтів. Інше недавнє дослідження показало, що добавки з риб'ячим жиром, що містять омега-жирні кислоти, збільшили товщину волосся у 120 жінок протягом 6 місяців. Однак для підтвердження цих результатів потрібні додаткові дослідження. Наявність добавки в магазині чи онлайн не є доказом ефективності.

Полівітаміни є гарною страховкою мікроелементів, особливо якщо вони розроблені з урахуванням ваших конкретних потреб у способі життя. Якщо у вас діагностований дефіцит поживних речовин через хворобу, алергію або інші обставини, можуть бути призначені додаткові харчові добавки.

Що можна і чого не можна робити при вживанні добавок

Зробіть корисний раціон основою вашого плану харчування. На відміну від таблеток та порошків, переваги свіжих фруктів та овочів та нежирних джерел білка для блискучої шкіри та волосся очевидні. Цілісні продукти містять складні поживні речовини в природному балансі, що може принести оптимальну користь.

Приймайте добавки під час їжі. Це дозволяє мікронутрієнтам у ваших добавках потрапити до вашої травної системи на більших харчових молекулах, щоб гарантувати їх засвоєння. Самі по собі поживні речовини в добавках можуть проникати прямо у ваш організм, не одержуючи можливості допомогти вам.

Приймайте добавки на початку дня. Вчені повідомляють, що пізніше того ж дня, коли ваш метаболізм уповільниться, ви не зможете отримати від них переваги.

девушка с таблетками

Не приймайте добавки зі сніданком, якщо ви п'єте каву чи чай. Будь-який напій або їжа, що містять кофеїн, такі як кава, чай, шоколад та деякі газовані напої, можуть перешкоджати засвоєнню вітамінів та мінералів та збільшувати їх виведення з організму.

Вибирайте добавку, розроблену для ваших потреб. Жінки в постменопаузі потребують добавки з меншим вмістом заліза, тому що їм більше не потрібно заповнювати втрати заліза з менструальною кров'ю. Надмірне зберігання заліза може бути шкідливим для здоров'я.

Не займайтеся самолікуванням добавками. Хвороба, яка не гоїться, або раптова втрата волосся не можуть бути вирішені за допомогою вживання вітаміну, якщо стан спричинений основною проблемою зі здоров'ям.

Фото в тексті: Стокові зображення від Depositphotos

Попередній пост
Омікрон
Пандемія коронавірусу: чим відрізняється «Омікрон» від попередніх штамів
Наступний пост
Японська дієта
Японська дієта: як схуднути на 8 кілограмів за 2 тижні

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна