13 продуктів для гарного та здорового волосся

волосся
Твої кучері стануть розкішними, якщо ти подбаєш про своє харчування. Ці продукти містять речовини, необхідні для зростання та зміцнення волосся.

Не сумнівайся, твої кучері стануть розкішними, якщо ти подбаєш про своє харчування. Ці продукти містять речовини, необхідні для росту та зміцнення волосся.

ВАЖЛИВО! Щоб волосся завжди залишалося здоровим та сильним, необхідно забезпечити йому достатню кількість білка, корисних жирів, неочищених вуглеводів і вітамінів, а також амінокислот.

Молочні продукти

Молоко містить усі харчові речовини, необхідні для життя. Тому, дбаючи про здоров'я волосся, не забувай про молочні продукти! Це відмінне джерело органічного кальцію, яке відповідає за ріст та зміцнення волосся.

диета при выпадении волос молоко

Запиши до списку своїх корисних навичок вживання однієї склянки молока на день. У ньому міститься 240 мг кальцію, а це майже чверть добової норми! Крім того, молоко багате на фосфор, калій, сірку, біотин.

Ти не любиш молоко? Заміни його кисломолочною продукцією. Вона багата на пробіотики (корисні бактерії), які не тільки зміцнюють імунітет, але й допомагають засвоюватися вітамінам групи В. Саме вони потрібні для здорового волосся.

Читайте також

Банан

Цей фрукт уже став звичним гостем на нашому столі. Це дуже здорово: банани містять біотин (вітамін Н або В7). Він не тільки регулює роботу нервової системи, але й цілюще впливає на стан волосся, шкіри та нігтів.

продукты для здоровых волос банан

Ще один плюс на користь бананів: вони містять кремній, який відповідає за міцність локонів та стимулює їх ріст. До речі, не варто думати, що ти сильно погладшаєш від цих фруктів: один плід містить всього 60-80 ккал.

Соя

Ти знаєш, що твоє волосся на 97% складається з кератину – білкової речовини, збагаченої мікроелементами та вітамінами? Саме тому для їхнього росту та розвитку так потрібен білок. А соя – найкраще джерело рослинного білка. Її перевага в тому, що вона не містить шкідливого холестерину, адреналіну та гормонів, які є у м'ясі. Рослинний білок засвоюється набагато легше, ніж тварина.

Крім того, соя містить вітаміни, мікроелементи та амінокислоти, що стимулюють ріст волосся. Поряд із соєвим м'ясом, можеш вживати соєве молоко, соуси та масло.

Вітаміни, які важливі для здоров'я волосся

  • Вітамін Е. Він живить волосяні цибулини, захищає від ультрафіолетових променів та відновлює кровообіг шкіри голови.
  • Вітамін С. Він сприяє росту волосся, засвоєнню заліза, а також активізує кровообіг.
  • Вітамін B. Він сприяє росту волосся, а також робить його сильним і густим, а також зменшують жирність і надають еластичність.
  • Вітамін А. Він покращує структуру волосся, робить його м'яким і шовковистим.

Насіння

Якщо у тебе тьмяне і ламке волосся, то, швидше за все, йому не вистачає цинку. З повним правом можеш ласувати насінням соняшника! 100 г цього корисного продукту містять 5,2 мг цинку. У комбінації з вітаміном В6 (а його в насінні теж достатньо) цинк творить дива: повертає волоссю колір і блиск, стимулює їх ріст.

выпадение волос семечки

Вважаєш, що гризти насіння неестетично? Згодні! Купуй його вже очищеним та додавай у будь-які страви. До речі, для жіночого здоров'я також дуже корисні гарбузове насіння, що містить вітамін Е.

Устриці

Цей продукт – лідер за вмістом цинку, який необхідний багатьом біологічних процесів, зокрема вироблення білків. У порції устриць міститься близько 74 г цинку. Але якщо устриці тобі не по кишені, тоді заміни їх яловичиною або домашнім птахом.

Висівки

Найкориснішим є хліб з висівками, вони - джерело клітковини, яка регулює роботу кишківника, знижує рівень холестерину в крові. Це сприяє кращому засвоєнню поживних речовин та загальному оздоровленню організму. А для волосся висівки цінні ще й тим, що містять вітаміни групи В, включаючи біотин та пантенол.

выпадение волос хлеб отрубной

Замість висівкового хліба можеш взяти хрумкі хлібці з висівками, а ще краще – висівки з натуральним йогуртом. Зараз у супермаркетах продається багато продуктів на основі висівок, а в аптеці – біодобавки з ними.

Ківі

Ківі – лідер за вмістом вітаміну С: один плід повністю покриває добову потребу організму. Адже без цього вітаміну здоровим не буде не тільки волосся, а й зуби, м'язи, нігті та кістки. Крім того, цей екзотичний фрукт, а точніше ягода, багатий на органічні кислоти, рибофлавін, тіамін і мікроелементи. До речі, спробуй їсти його разом зі шкіркою: вона покращує перистальтику кишківника.

Читайте також

Горіхи

Ці продукти багаті на залізо, цинк і біотин, відповідальний за міцність волосся. Не має значення, яким горіхам ти віддаєш перевагу - волоським, фундуку, мигдалю або кеш'ю. Вітамін Е, яким багаті горіхи, взагалі називають еліксиром молодості: він уповільнює процес старіння клітин.

выпадение волос орехи

Окрім іншого, горіхи містять магній, селен, елагову кислоту та антиоксиданти. Лише кілька горішків на день застрахують твої локони від ламкості, випадання та нададуть здорового вигляду шкірі обличчя. Варто перекусити не вафлею з шоколадом, а жменею різноманітних горішків – звичайно, не смажених.

Печінка

У яловичій печінці є все, що потрібно твоїм волоссям! По-перше, білок - стільки ж, скільки й в яловичині. По-друге, вітаміни групи В, у тому числі й біотин, дефіцит якого викликає випадання волосся та лупу. По-третє, печінка лідирує серед продуктів за вмістом заліза (6 мг на 100 г), не дарма страви з цього продукту призначають хворим на анемію. Саме через брак заліза твоє волосся стає ламким! По-четверте, вітаміну А в печінці в 14 разів більше, ніж у вершковому маслі. Печінку краще купувати не заморожену, а при приготуванні не надто засмажувати.

печень в казанке

Кокосова олія

Цей продукт не варто вживати у їжу. Він здатний творити дива лише в тому випадку, якщо ти нанесеш його прямо на волосся. Завдяки вмісту у своєму складі безліч білків кокосова олія сприяє відновленню пошкодженого волосся.

Морська риба

У жодному іншому продукті ти не знайдеш такого набору жиророзчинних вітамінів (А, D та Е), як у морській рибі. Що вже говорити про цілу низку важливих для здоров'я волосся мікроелементів, включаючи фосфор, калій, цинк, мідь та йод!

диета для красивых волос морская рыба

У 200 г риби міститься половина добової норми білка та повноцінна доза незамінних амінокислот.

Введи традицію регулярно влаштовувати рибні дні, адже для здоров'я волосся страви з риби необхідно їсти не рідше 4 разів на тиждень.

Приємна новина: хек, минтай, зубатка та камбала за своїми властивостями анітрохи не поступаються дорожчій рибі. До речі, для здоров'я волосся корисні всі без винятку морепродукти.

Морква

Цей продукт чудове джерело вітаміну А, завдяки якому у тебе буде забезпечено не тільки здоров'я шкіри голови, а й добрий зір. Намагайся їсти моркву часто. Роби салати або куштуй під час обідньої перерви.

морковь лежит на столе

Шпинат

Те, що ми зараз тобі розповімо, миттєво зробить тебе шанувальницею шпинату! Виявляється, у його листі міститься цілий комплекс вітамінів (група В представлена повністю), багато білка, а заліза стільки, що вже не одне десятиліття його прописують при недокрів'ї. За вмістом мінеральних речовин він посідає перше місце серед овочів! Шпинат – найкраща заправка для супу та чудовий гарнір до м'яса.

Причини проблем волосся і що варто включити до раціону

 Якщо у тебе сухе волосся з посіченими кінчиками Нестача незамінних жирних кислот Жирна риба, оливки, олія, авокадо
 Якщо у тебе рання сивина Нестача тирозину, міді та заліза та вітамінів групи В Банани, молюски, мигдаль, горіхи волоські, печінка, пророслі зерна, вівсянка
 Якщо у тебе випадає волосся Нестача заліза та вітамінів групи В Печінка, червоне м'ясо, яйця, бобові, злакові, вівсянка, абрикоси
 Якщо у тебе ламке волосся Не вистачає сили та блиску. В організмі не вистачає цинку та тирозину Устриці, птах, бобові, яйця, вівсянка, банани, мигдаль, авокадо, кунжут
 Якщо у тебе тьмяне та ослаблене волосся Нестача білка Нежирне м'ясо, яйця, риба, горіхи, сухофрукти
 Якщо твоє волосся вимагає частого миття Нестача вітамінів групи B Злакові (крупи, хліб грубого помелу, хлібці)

Продукти, які негативно впливають на стан волосся

  • Цукор. У великих кількостях діє у крові людини як токсична речовина, що виділяється через шкіру.
  • Сіль. При вживанні у великих кількостях перешкоджає засвоєнню вітамінів.
  • Кофеїн. Цей продукт перешкоджає засвоєнню таких важливих для волосся вітамінів, як В і С, а також цинку та калію.

Фото у тексті: Shutterstock.com, Depositphotos.com

Попередній пост
Такі ніжні ночі
Нічний догляд за тілом: що і як використовувати перед сном
Наступний пост
Emily Medical Center
Детокс-терапія по Майєру: медцентр Григорія Козловського у Львові став сертифікованим партнером

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.