Як приготувати найсмачніші млинці на Масляну: корисні поради

Масляна
Масляна – це прощання із зимою та зустріч весни. Саме час пекти млинці!

Коли млинці вперше з'явилися на нашому столі, не може сказати ніхто. Але добре відомо, що вони були ритуальною стравою ще наших далеких предків – язичників. З того часу витекло багато води, а мереживні ароматні млинці, як і раніше, дарують нам можливість насолоджуватися неспішною сімейною трапезою. Навіть якщо ти вважаєш їх надто калорійною стравою, скуштувати їх на Масляному тижні – це означає підтримати традицію предків і привнести у своє життя ще трохи радості, затишку та тепла.

Поділися енергією сонця

Звичка їсти поспіхом, на ходу або дивлячись в екран телевізора або монітора, читаючи книгу, міцно увійшла в сучасне життя. Проте лікарі та дієтологи стверджують: таке поверхове та бездумне ставлення до їжі не додає нам ні фізичного, ні духовного здоров'я. З'їдені таким чином продукти не в змозі переваритися, ні засвоїтися. Звідси зростання захворювань, пов'язаних із порушенням обміну речовин (діабет, ожиріння), а також гастритів, виразок та інших проблем із ШКТ.

Нам просто необхідно згадати традиції предків, що прищеплюють ставлення до трапези як до священнодії, способу об'єднати людину з її родом та всім Всесвітом. Їсти млинці на Масляну означало не просто насичуватися та отримувати задоволення від смачної їжі. Млинець здавна був символом Сонця, життя, роду. Пригощаючи один одного млинцями, люди ділилися своєю любов'ю і теплом, просили один одного прощення, бажали щастя і достатку. «Приправлені» такою позитивною життєвою енергією, млинці перестають бути просто висококалорійною стравою, від якої можна одужати. Вони стають цілющою їжею!

Як вибрати борошно для млинців

Млинці та оладки можна готувати не тільки з пшеничного, але і з ячної, вівсяної, кукурудзяної, гречаної муки. Страва значно виграє, якщо ти використовуєш не магазинне борошно, а зробиш його сама з відповідної крупи або цільного зерна. Для цього достатньо підсушити зерна в духовці, а потім подрібнити в блендері. Врахуй, що в мономуку мало клейковини, тому млинці будуть ламкими та не перекинуться на сковорідці. Щоб вироби вийшли ідеальними, вівсяне або гречане борошно з'єднують з пшеничною в пропорції 1:1.

Як правильно готувати млинці

Щоб не утворювалися грудки, готуючи млинці, в муку вливай уже підсолену воду.

Млинці не чіплятимуться до сковорідки, якщо в тісто влити трохи рослинного або розтопленого вершкового масла, добре розмішати. Сковороду змасти жиром лише вперше.

Щоб перший млинець не був грудкою, тісто потрібно лити на добре нагріту сковорідку.

Якщо ти печеш дріжджові млинці та використовуєш сухі дріжджі швидкої дії, змішуй їх спочатку з борошном і тільки потім з рідкими інгредієнтами. Один пакетик сухих дріжджів відповідає 25 г звичайних.

Якщо дріжджове тісто перекисле, млинці виходять бліді, несмачні. Якщо вибродило недостатньо, вони прісні, непористі. Пекти млинці потрібно тоді, коли тісто добре зійшло і тільки-но починає осідати.

Перевертати млинці найзручніше широкою лопаткою, а не ножем або вилкою.

Кожен млинець, знятий зі сковорідки, змащують олією та укладають на блюдо.

Як правильно їсти млинці?

У домашній обстановці млинці прийнято їсти руками.

Страва з млинцями виставляється на середину столу, а начинки розкладаються за окремими тарілками. Для кожної начинки виділяється окрема вилочка, щоб присутні за столом, скориставшись загальним столовим приладом, могли розкласти начинку до себе на блюдця.

При їжі млинці можна складати конвертиком або трубочкою, поміщаючи всередину начинку, що сподобалася. Головне, щоб потім було чим витерти руки: для цього використовують паперові рушники чи вологі серветки.

В офіційній обстановці млинці їдять за допомогою ножа та вилки. У такому разі млинці подаються порційно. Якщо ж млинці подаються загальною стопкою, зачепи вилкою край млинця, акуратно згорни млинець у трубочку, обертаючи вилку від себе. Перенеси у свою тарілку, розгорни та намазуй будь-яку з пропонованих начинок. Потім повтори процедуру згортання, наріж рулетик, що вийшов, на невеликі скибочки.

  • Бабусині млинці

На літр молока візьми 3 яйця, 1/2 ч. л. соди, гашеної окропом, 5 ч. л. цукру, додай трохи олії. Борошно сиплеться "на око" - у тіста має бути консистенція сметани. Наприкінці додай приблизно пів склянки окропу. Виходять ніжні, ажурні, пишні млинці. Калорійність: 100 г – 220 ккал.

  • Млинці з кукурудзою

Просій 100 г борошна, додай 1/2 ст. л. розпушувача, 1 яйце, 1/2 ст. л. солі та 100 мл молока. Збивай до однорідної маси. Додай у тісто 1 банку консервованої кукурудзи та свіжий кріп. Перемішай та постав в холодильник на 30 хв. Обсмажуй млинці з обох боків до золотистого кольору. На готовий млинець поклади кілька листків шпинату, смужку копченої форелі. Калорійність: 100 г – 280 ккал.

  • Десертні млинці

Просій 180 г борошна та 90 г какао-порошку. Додай 2 ст. л. цукру та 2 яйця. Збивай тісто до однорідності, поступово вливаючи 400 мл молока. Постав у холодильник на 20 хвилин. Підсмаж млинці порціями, підтримуючи їх теплими в духовці, проклавши кожен пергаментом. Подавати такі млинці можна з найрізноманітнішими десертними начинками: кленовим сиропом, полуницею, чорницею, йогуртом та медом, з шоколадним морозивом. Калорійність: 100 г – 310 ккал.

Попередній пост
Подкаст «Дій!»
Подкаст «Дій!» та український сервіс Bimp випускатимуть партнерський подкаст на підтримку малого та середнього бізнесу
Наступний пост
Масляна
Масляна 2023: що можна і не можна робити в ці дні

Новини партнерів

Fresh

Lifestyle

«Вишивана Україна»: в ТРЦ Gulliver відбудеться відкриття благодійного проєкту

2 травня о 17:30 запрошую вас на офіційне відкриття благодійного проєкту до Дня Вишиванки «Вишивана Україна». Презентація відбудеться на 2-му поверсі ТРЦ Gulliver.
Астрологія

Що, згідно з нумерологією, готує для нас травень 2024 року

У травні 2024 року нас обставини підштовхуватимуть до перегляду життєвих цінностей/принципів і до генерального прибирання у своєму оточенні.
Lifestyle

У Саду Бажань відкрився оновлений артпростір V'YAVA: які артисти виступлять у травні

27 та 28 квітня в Саду Бажань на ВДНГ оновлений артпростір V`YAVA зустрічав перших гостей у літньому сезоні.