Як зрозуміти, що тобі брешуть: 3 способи розкусити брехуна

обман
Дуже неприємно опинятися в ролі ошуканої, особливо якщо тобі збрехала близька людина - подруга, сестра, але особливо - коханий. Чи можна розпізнати чужу брехню?

Брехню на благо ми можемо виправдати, але іноді брехня буває деструктивною і завдає шкоди іншим людям. У таких випадках знадобиться вміння розпізнати брехуна.

Розмова

У брехуна може тремтіти голос, він раптом починає говорити повільніше, ніж звичайно - ще б пак, адже, відповідаючи на твоє запитання, він одночасно намагається придумати, як правдоподібніше збрехати! А якщо ти різко зміниш тему розмови, співрозмовник з полегшенням тебе підтримає: чим менше він брехатиме, тим менше шансів проколотися. Якщо ж він щирий, то зміна теми, навпаки, його образить: він ще не сказав всього, чого хотів!

Ще один прийом, який використовують ошуканці - образа. Так-так, хлопець може цілу годину тобі заливати про те, що він, мовляв, не знайшов дороги до кінотеатру, де ви мали зустрітися.

Варто тобі тільки дати зрозуміти, що ти йому не віриш, він тут же надує губи: «Ти що, не віриш мені? Вважаєш мене ошуканцем?!» Або заявить іронічно: «Це тільки ти така розумна, знаєш все місто, як свої п'ять пальців!»

Порада: Найнеприємніший вид брехні - це коли тобі кажуть неправду для того, щоб змусити вчинити так, як хоче співрозмовник. Цей маніпулятор може присягатися тобі в коханні, а сам мати якусь вигоду від спілкування з тобою. Від таких дуже важливо вчасно втекти!

беседа в колективе

Міміка

«Бігаючі очі» - одна з ознак того, що тобі брешуть. До речі, ошуканець ще й моргає частіше за звичайне – візьми це на замітку! Втім, надто пильний погляд теж повинен тебе насторожити. Згадай, як ти сама застосовувала цей трюк: дивлячись на вчителя «чесними» очима, запевняла: «Я справді вчила!» І якщо приятель, так само «чесно» дивлячись на тебе, розповідає про те, як він один бився з дюжиною бандитів, швидше за все, він лукавить. Ще нейролінгвісти стверджують, що найчастіше, коли людина вигадує та прикрашає події, дивиться вліво та вгору. Стеж за нещирими емоціями. Вона вийде неприродною: надто довгою, змученою.

Переважна більшість людей не здатні підробити посмішку. Підроблені емоції – індикатор брехні.

Порада: Похвалитися заради червоного слівця люблять багато хлопців, не варто серйозно ображатися на них за це. Краще постався до ситуації з гумором: почни розпитувати подробиці. Причому роби це з усмішкою: дай зрозуміти, що ти не купилася на хвастощі, але не сприймаєш його як страшний злочин.

девушка говорит по телефону

Жести

Придивись до жестів співрозмовника – і ти багато чого зрозумієш. Наприклад, хлопець, побачивши тебе в новій сукні, починає бурхливо жестикулювати та захоплюватися: «Тобі так іде, ти така гарна!» І криво посміхається при цьому, а ще – зчіплює руки в замок чи відходить на кілька кроків тому. Насторожись: можливо, він тобі бреше, і ти в цій сукні схожа не на Періс Хілтон, а на стіг сіна.

Ти запитала свого хлопця, чому він не подзвонив тобі вчора ввечері, а він, чухаючи ніс чи шию і потираючи мочку вуха, почав бурмотіти щось про позапланове тренування? Швидше за все, він вигадав її на ходу: ці жести говорять про те, що хлопець не зовсім щирий.

Коли людина бреше, вона може складати руки в замок або засовувати їх у кишені, смикати плечима посміхатися, наче вибачаючись.

У пошуку опори він може міцно стискати в руці якийсь предмет – сумочку, мобільний телефон, вчепитися в край столу. Зверни увагу на позу, в якій сидить співрозмовник: він намагається сховати своє тіло, «прилипає» до крісла. Якщо він стоїть, зверни увагу на становище його тулуба: у брехуна воно відхиляється назад, як би «іде» від тебе.

Порада: Часто нам брешуть для того, щоб захистити. Звичайно, він міг би сказати тобі правду, але пошкодував твої нерви. Сукня вже куплена та одягнена, до чого ж засмучувати тебе, говорити, що вона не личить? Задумайся: може, ти надто бурхливо реагуєш на критику на свою адресу? І сама провокуєш обман?

Попередній пост
Школярі
Школярі отримали можливість підтягнути математику онлайн в ігровому форматі
Наступний пост
У стосунках
У стосунках: ТОП-5 книжок про здорові взаємини

Новини партнерів

Fresh

Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.
Шоубіз

«Крашанка»: у Києві відбувся допрем’єрний показ сімейної комедії

Комедія, заряджена на перемогу – у кіно з 25 квітня. Стрічка, яка візуалізує бажання кожного українця – запуск ракети на кремль, обʼєднала українських зірок, сімейні цінності та відбірний гумор! Поспішайте у кіно і запрошуйте всю родину, адже #перемогасправасімейна