Дитячі травми: як вони впливають на наше життя

Дитячі травми
Стаття експерта
Напевно, ви часто чули від оточуючих поняття «дитяча психологічна травма». Такі травми можуть мати серйозні наслідки та впливати на наші вчинки у свідомому віці.

Оксана Мангушлу
Психолог та засновниця Інституту психології LCC BROM.

Немає дитинства без дитячих травм. Так, це не дуже приємна новина, але є й хороша: «Ви завжди можете зцілити свої травми у роботі з психологом, психотерапевтом».

Хто зазвичай приходить на консультацію до фахівця із таким запитом? Це ті люди, які хочуть Більшого! Більше грошей, більше щастя, більше задоволення своїх цілей та бажань. Якщо вас все влаштовує у вашому житті, то вам ця стаття ні до чого.

родители с детьми

Для тих, хто має намір працювати у цьому напрямі, поясню на такому прикладі. У всіх нас з ранку виробляється психічна енергія 100%, але витрачається вона на різне. У когось на опрацювання минулого нативного досвіду з батьками. Це як відкриті сесії на комп'ютері – чим їх більше, тим повільніше працює комп'ютер, а то й взагалі може зависнути чи вимкнутись.

Так і в людини це виражається в образах і претензіях до батьків: у вас будуються погані стосунки, одна фраза у ваш бік може зіпсувати весь день. Так і зливається енергія та весь ваш ресурс. І ось ви вже не помічаєте, як з'їли всі продукти, чи скупили весь одяг, чи викурили пачку цигарок, чи випили зайвого…

родители с детьми

Батьківські негативні сценарії запускаю Паттерни поведінки, які є руйнівними, а чи не творчими. Адже натомість можна було сходити до музею чи на концерт, чи написати картину, чи вірш, чи піти вивчати нову професію. Але в стані травми людина відчуває сильний емоційний біль і практично не здатна бути продуктивною.

Тут я пропоную терапію дитинства мами та тата, за допомогою якої ми дбайливо зцілюємо та опрацьовуємо ситуацію, яка завдає біль. Людина стає більш ресурсною, щасливою та енергійною, легше йде до своїх цілей.

Це як у стоматолога, завжди трохи страшно та дискомфортно, зате потім – легко та радісно.

Попередній пост
У стосунках
У стосунках: ТОП-5 книжок про здорові взаємини
Наступний пост
Як навчитися розслаблятися
Як навчитися розслаблятися та по-справжньому полюбити себе: 4 види релаксації

Новини партнерів

Fresh

Астрологія

Таро гороскоп на травень 2024 року: що чекає на ваш знак Зодіаку

Що чекає у фінансах, у любовній сфері самотній та людей, котрі знаходяться у стосунках та порада карт, на травень для кожного знака Зодіаку.
Психологія

Шлях до самодостатності: формування самоповаги та кордонів у дівчат

Як навчити дівчат поважати себе та вибудовувати власні кордони?
Психологія

Як ЯСНІСТЬ допомагає зберегти рівновагу в хаотичному світі

Сьогодні, коли наш світ трансформується в хаосі, надважливою перевагою для кожного стає можливість зберігати Ясність.
Foodstyle

Куркума: секрети здоров'я та краси для всієї родини

Куркума – не тільки смачна пряність, а й потужне джерело здоров'я, доступне кожному.